Kennisbank badkamer

Wat is de hartafstand (Hart op Hart)

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn. Bij de douchekranen met een hartafstand van 12 cm zijn speciale S-koppelingen vereist om de kraan op een aansluiting van 15 cm te plaatsen. Een kraan met een hartafstand van 15 cm kan alleen op een aansluiting van 15 cm geplaatst worden.


Wat is het verschil tussen trekwaste en klikwaste?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Bij een wastafelkraan zijn er verschillende mogelijkheden voor een waste. De twee meest gebruikte waste vormen zijn de trekwaste en de klikwaste. Hieronder wordt duidelijk gemaakt wat de verschillen tussen beide soorten waste zijn. Trekwaste Wanneer een kraan over een trekwaste beschikt, bevindt zich er een hendeltje aan de achterkant van de kraan. Met dit hendeltje kan de afvoerplug gesloten en weer geopend worden. Wordt het hendeltje namelijk in gedrukt, dan gaat de afvoerplug omlaag en sluit de afvoer. Het gevolg hiervan is dat het water in de wastafel blijft. Wanneer het hendeltje in de begin stand wordt gezet (omhoog), gaat de afvoerplug weer omhoog. Hierdoor is de afvoer open en stroomt het water weer weg. Op deze manier is de afvoerplug te bedienen zonder natte handen te krijgen. Een losse stop is hierom niet meer nodig. Klikwaste Bij wastafelkranen die beschikken over een klikwaste wordt een klikplug geleverd. Door op de klikplug te drukken sluit of opent de afvoer. De klikplug staat los van de kraan waardoor de kraan zelf niet aangepast hoeft te worden, bijvoorbeeld door een hendeltje aan de achterkant te plaatsen.


Wat is een wartel?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Met een wartel wordt een soort van klemmende ring bedoeld die twee delen aan elkaar schroeven. Deze wordt vaak gebruikt bij het plaatsen van een kraan in een leiding. Een wartel bevindt zich namelijk tussen de kraan en de leiding en kan bij elke soort kraan voorkomen. Op de afbeelding hieronder is de wartel zichtbaar bij een douchekraan.


Wat is een kogelkraan?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Met een kogelkraan kan de stroming van een vloeistof, zoals water, worden afgesloten. Dit komt tot stand door een doorboorde bol (kogel) die om zijn as kan draaien en daardoor de stroming kan tegenhouden. Door de kogelkraan 90 graden te draaien kan de kraan geopend of gesloten worden. Op de afbeelding is de kogelkraan te zien met in het midden de doorboorde bol (kogel) die de stroming van het kraanwater kan afsluiten.


Wat is graniet?

Geschreven op 3 mei 2018 Door

Inge

Graniet is een materiaal dat bestaat uit mineralen die ook de de kleur van het materiaal bepalen. Wanneer magma ondergronds stolt ontstaat graniet. Dit materiaal is dus een natuursteen waardoor elke product wat gemaakt is van graniet uniek is. Voordelen van graniet Net zoals composiet kan graniet niet worden onderworpen aan slijtage, het is namelijk een slijtvast materiaal. Dit komt doordat graniet uit één stuk steen gemaakt wordt in plaats van twee. Verder is graniet een duurzaam en krasbestendig materiaal. Nadelen van graniet Een nadeel van graniet is dat het niet poriënvrij is, vocht kan namelijk vrij snel het materiaal binnendringen. Het gevolg hiervan is dat graniet niet onderhoudsvrij is. Het materiaal moet regelmatig van onderhoud worden voorzien.


Wat is anti-condensisolatie?

Geschreven op 3 mei 2018 Door

Inge

Een toilet die beschikt over anti-condensisolatie voorkomt dat gas of damp wat zich op het toilet bevindt veranderd in water. Condens betekent namelijk dat gas of damp wordt vervormt tot vloeistof. Toepassing op een toilet Condensatie kan op allerlei manieren voorkomen. Bij een toilet is het mogelijk dat bij warmere temperaturen (in de toiletruimte) damp op het toilet of de stortbak veranderd in waterdruppels. Deze waterdruppels kunnen gaan druppelen zodat het net lijkt alsof er sprake is van een lekkage. Een toilet met anti-condensisolatie voorkomt dus dat damp veranderd in water zodat dat water ook niet gaat druppelen.


Wat is een planchetbediening?

Geschreven op 3 mei 2018 Door

Inge

Een inbouwreservoir die beschikt over een planchetbediening heeft, in vergelijking met andere bedieningspanelen, de bediening om het toilet te spoelen hoog aan de voorkant. Net als andere soorten bedieningen regel je met een planchetbediening het spoelwater voor het toilet.


Wat is WELL (Water Efficiency Label)?

Geschreven op 20 april 2018 Door

Inge

Het WELL, Water Efficiency Label, is een aanduiding voor het waterverbruik van kranen. Dankzij het WELL krijgen gebruikers van een kraan onder andere inzicht in het waterverbruik van een kraan. Duurzaam De maatstaf van het Water Efficiency Label kan vergeleken worden met het energielabel van elektrisch apparatuur. Bij het WELL wordt de maatstaf onder verdeeld naar onder andere privéwoningen en openbare ruimtes. Bij kranen voor privéwoningen is de maatstaf van A t/m D, en bij openbare ruimtes van A t/m F. Bij beide maatstaven is ‘A’ het laagste waterverbruik. Samenvattend is WELL dus het keurmerk voor duurzaamheid bij sanitaire installaties. WELL heeft namelijk betrekking op wastafelkranen, douchekranen etc. Wanneer je kraan de maatstaf ‘A’ heeft, beschik je over een duurzame kraan.


Verschillende soorten kokend water kranen

Geschreven op 16 april 2018 Door

Inge

Een kokend water kraan is een kraan die niet alleen over warm en koud water beschikt, maar ook over kokend water. Deze speciale kraan wordt gebruikt in de keuken en is onder te verdelen in drie soorten. De verschillen tussen de drie soorten worden hieronder toegelicht: De 3-in-1 kokend water kraan Bij de 3-in-1 kranen komen warm, koud en kokend water uit dezelfde kraan. Bij deze soort kraan wordt gebruik gemaakt van bepaalde toepassing technieken (de druk-draai-techniek en trek-draai-techniek) zodat er niet per ongeluk kokend water uit de kraan komt in plaats van koud water. Omdat de 3-in-1 kokend water kranen uit één kraan bestaan, zijn ze ideaal bij een gebrek aan ruimte op het aanrechtblad. De losse kokend water kraan Deze soort bestaat, in tegenstelling tot de 3-in-1 kokend water kraan, uit twee kranen. Namelijk een kraan voor warm en koud water en een kraan voor kokend water. Deze soort kokend water kraan is de meest originele vorm. Bij deze soort kraan zijn er wel twee gaten nodig in het aanrecht. De twintaps Een kokend water kraan met een twintaps vorm bestaat ook uit twee kranen. In vergelijking met de losse kokend water kraan, bestaat de twintaps over twee kranen die veel op elkaar lijken.


Perlator of spoelstraalmond van een kraan

Geschreven op 12 april 2018 Door

Inge

Een perlator is een soort mousseur en bevindt zich aan het uiteinde van een kraan. Op de afbeelding is het kraanmondstuk aangeduid. In dit gedeelte bevindt zich ook de perlator. De perlator is dus één van de laatste onderdelen waar het kraanwater doorheen stroomt en De perlator voegt lucht toe De ‘lucht mousseur’ zorgt ervoor dat lucht wordt toegevoegd aan het water van een kraan. Het gevolg van de toegevoegde lucht is dat er minder water per tijdseenheid door de kraan gaat. Ondanks dit blijft de kracht van de straal hetzelfde, maar wordt de straal wel iets dunnen. De perlator kan bij alle soorten kranen voorkomen. Overigens wordt er bij een badkraan in veel gevallen minder lucht toegevoegd dan bij een andere kraan, bijvoorbeeld een keukenkraan. Dit komt omdat het bad dan sneller vol kan raken doordat er dan juist meer water wordt gebruikt.


Productenvergelijker 0
Openen