Kennisbank badkamer

Wat is een doorstroombegrenzer?

Geschreven op 4 juli 2018 Door

Inge

Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof die vrijwel aan het einde van een kraan wordt geplaatst. Het plaatsen van deze ring heeft als gevolg dat de kraan minder water verbruikt in een bepaalde tijd dan een kraan zonder doorstroombegrenzer. Ondanks dat er minder water doorstroomt, blijft de (kracht van de) straal hetzelfde. Een doorstroombegrenzer kan voor alle soorten kranen worden gebruikt. Doorstroombegrenzer bespaart water Wanneer de kraan volledig open wordt gezet stroomt er over het algemeen 10 tot 15 liter water per minuut door de kraan. Dit is ongeacht wat voor soort kraan, een douchekraan of een keukenkraan bijvoorbeeld. Voor een douche is dit wellicht lekker, maar voor een keukenkraan is 10 liter per minuut ruim voldoende en voor een wastafelkraan is zelfs 6 liter al ruim voldoende. Om deze reden kan een doorstroombegrenzer op een kraan, zoals een keuken- en wastafelkraan erg handig en waterbesparend zijn.


Wat is een keramisch bovendeel?

Geschreven op 3 juli 2018 Door

Inge

Wanneer er gesproken wordt over een keramisch bovendeel in de kraan is dat een binnenwerk aan de bovenkant van de kraan dat beschikt over keramische schijven. Dit keramisch bovendeel is toegepast in keuken-, fontein-, wastafel-, douche- en badkranen. De werking van een keramisch bovendeel Bij het keramische binnenwerk zitten (meestal twee) keramische schijfjes. De schijfjes beschikken over openingen en er is één schijf beweegbaar en de andere zit vast. Doordat er één keramisch schijfje beweegbaar is, kunnen ze ten opzichte van elkaar bewegen zodat de openingen in de schijfjes open of dicht kunnen. Wanneer de keramische schijfjes zo staan dat de openingen open zijn, dus dat de openingen van beide schijfjes op elkaar zitten, stroomt het water door de kraan. In het andere geval zitten de openingen van beide schijfjes niet op elkaar en stroomt er dus geen water door de kraan. Het gevolg van deze keramische schijfjes is dat de kraan niet zal druppelen. Andere eigenschappen van het keramisch bovendeel Op de afbeelding is te zien hoe een keramisch bovendeel eruit ziet. Dit binnenwerk beschikt dus over keramische schijfjes en naast de eerder genoemde eigenschappen zijn er nog andere eigenschappen. Zo zijn de keramische schijven zeer hard en glad afgewerkt. Ook dit zorgt ervoor dat het water niet zal druppelen. Het is ook mogelijk dat een kraan over meerdere binnenwerken beschikt. In dit geval gaat het om een kraan waar de bediening van het warme en koude water apart gebeurt.


Wat is een vaatdouche?

Geschreven op 3 juli 2018 Door

Inge

Een vaatdouche is een elastisch en uittrekbaar gedeelte van een keukenkraan waardoor de kraan beter geschikt is voor het afspoelen van groente, pannen, borden etc. dan normale keukenkranen. Wanneer een keukenkraan met een vaatdouche wordt geassocieerd dan houdt dat in dat de kraan meestal over een elastische uitloop beschikt. Of de uitloop elastisch en uittrekbaar is, verschilt per soort keukenkraan met vaatdouche. De verschillende soorten vaatdouches Net als dat er verschillende soorten keukenkranen zijn, zijn er ook verschillende soorten vaatdouches. Zo zijn er keukenkranen met kolom en veer waarbij de vaatdouche niet uit de uitloop getrokken hoeft te worden. In dit geval is de vaatdouche wel zeer elastisch. Verder is er een keukenkraan met een uittrekbare handdouche en een keukenkraan met mousseur. Bij deze keukenkranen moet de vaatdouche wel uit de uitloop worden getrokken voordat deze gebruikt kan worden. Het verschil tussen deze keukenkranen is dat een uittrekbare handdouche iets groter is dan een mousseur. Wat bij een mousseur van belang is om te weten, is dat deze niet altijd uittrekbaar is. Dat komt doordat een mousseur is onder te verdelen in verschillende soorten. Naast deze verschillende soorten vaatdouche zitten er ook verschillen in de hoogtes van de keukenkranen. In dit geval gaat het om kranen met een hoge of een lage uitloop. Heb je interesse in een keukenkraan met vaatdouche of wil je er nog meer van weten? Klik dan hier voor een impressie van verschillende vaatdouches.


Wat is de maattolerantie van S-koppelingen?

Geschreven op 3 juli 2018 Door

Inge

Een S-koppeling wordt gebruikt bij het monteren van een douche- of badkraan. S-koppelingen maken namelijk de verbinding tussen de kraan en de muurplaat compleet. Aan beide kanten beschikt de koppeling over schroefdraden die worden uitgedrukt in een breuk wat een bepaalde maat aangeeft. De meest voorkomende maten van een S-koppeling zijn: 3/8″ X 1/2″ 3/8″ X 3/4″ 1/2″ X 1/2″ 1/2″ X 3/4″ Welke maattolerantie van de S-koppeling het beste is verschilt per bad- of douchekraan. Zoals de naam al aangeeft, heeft de koppeling een S vorm. Het gevolg hiervan is dat de kraan altijd in de juiste positie kan worden aangesloten. In de meeste gevallen wordt de S-koppeling afgedekt met een rozet waarna de S-vorm niet meer zichtbaar is. Alleen is er nog één van de twee schroefdraden zichtbaar. En op dat schroefdraad wordt de kraan gemonteerd.


Wat is een omstelinrichting voor bad- en douchekranen?

Geschreven op 3 juli 2018 Door

Inge

Omstelinrichting is iets wat voorkomt bij bad- en douchekranen. Het systeem zorgt er namelijk voor dat de bediening van de bad- of douchekranen twee of meerdere water aftappunten (in de badkamer) kan bedienen, bijvoorbeeld een douchekraan en een handdouche of een badkraan en een handdouche. Welke aftappunt gebruikt wordt kan bepaald worden door een knop op de bediening in te drukken of juist naar je toe te halen. Belangrijk om te weten bij een omstelinrichting Bij bad- en douchekranen met omstelinrichting is het niet mogelijk om gelijktijdig warm water uit meerdere aftappunten te gebruiken. Bij de meeste kranen met omstelinrichting kan er wel koud of middel-warm water gelijktijdig uit twee aftappunten komen. En bij sommige bedieningen met omstelinrichting kan zelfs helemaal geen water uit twee kranen tegelijk komen. Wanneer je toch graag twee of meerdere aftappunten gelijktijdig wilt gebruiken heb je daarvoor een systeem met stopkranen nodig.


Wat is een medische kraan?

Geschreven op 2 juli 2018 Door

Inge

Een medische kraan is een kraan die speciaal is gemaakt voor mensen met reumatische aandoeningen of spier- of gewrichtsaandoeningen. Mensen die deze klachten ervaren hebben namelijk niet altijd de kracht om de draaiende beweging, die vereist is bij het openen of sluiten van de kraan, te maken. De bediening van een medische kraan gaat over het algemeen via de elleboog, het schouder of een voet. Naast het gegeven dat de medische kraan geschikt is voor mensen met reumatische -, spier- of gewrichtsaandoeningen voorkomt de kraan ook dat je je niet kan branden aan het water. Dit komt doordat de kraan over een thermobegrenzer beschikt.


Hoe bereken ik de volumestroomklasse voor het waterverbruik?

Geschreven op 2 juli 2018 Door

Inge

Wanneer er over een volumestroomklasse voor het waterverbruik wordt gesproken, wordt daar een letter mee bedoeld die aangeeft hoeveel water de kraan of de douche in een bepaalde tijdseenheid door kan laten stromen. Voor de volumestroomklasse wordt er één van de zes verschillende letters aangegeven. Bij elke letter horen waarden die de hoeveelheid doorstromend water aangeeft in liters per minuut. De hoeveel liters water doorstroom per minuut hangt vervolgens weer af van de waterdruk in het huis. Diezelfde waterdruk wordt aangegeven in kilopascal (kPa) waarbij 100 kPa gelijk is aan 1 bar. In onderstaande tabel wordt inzicht gegeven in de 6 verschillende klassen. De letter ‘Z’ is een spaar- douche of kraan, de letter ‘S’ is een standaard- douche of kraan en de letter ‘C’ is een comfort – douche of kraan. De volumestroomklasse lijkt enigsinds op de doorstroomcapaciteit. De enige verschillen zijn dat de doorstroomcapaciteit niet in letters wordt uitgedrukt en op een andere plaats in de kraan wordt gemeten.


Wat is doorstroomcapaciteit?

Geschreven op 2 juli 2018 Door

Inge

Bij de doorstroomcapaciteit van een kraan gaat het om de maximale hoeveelheid liter water die vanuit de mengkraan of de (regel)afsluiter wordt doorgelaten. Bij de mengkraan of de (regel)afsluiter wordt het kalk uit het water verwijderd. De maximale hoeveelheid water die na het ontkalken, ook wel ontharden genoemd, wordt doorgelaten wordt uitgedrukt in liter per minuut of kubieke meter per uur. De doorstroomcapaciteit kan vergeleken worden met de volumestroomklasse. De enige verschillen zijn dat de volumestroomklasse in letters wordt aangegeven en wordt gemeten bij de uitloop van de kraan en niet bij de mengkraan of afsluiter of een ander onderdeel waar het kalk wordt verwijderd.


Verschil douchegoot met flens, muurflens en zonder flens

Geschreven op 19 juni 2018 Door

Inge

Een douchegoot kan geleverd worden met een vloerflens, een muurflens of zonder flens en is in de meeste gevallen gemaakt van roestvrijstaal. Op deze pagina lichten we de drie varianten toe waardoor de verschillen duidelijker kunnen worden. Douchegoot met vloerflens Een flens zorgt voor een betere waterafdichting van de douchegoot. Het is een platte rand die aan de buitenkant van de douchegoot is gevestigd. Een douchegoot met vloerflens heeft als nadeel dat er sprake kan zijn van een verhoging. Dit komt door de bevestigingsmaterialen die aan de muur of de vloer moeten worden aangebracht. Zolang de douchegoot met vloerflens over stelpoten beschikt, is dit nadeel niet van toepassing. Met stelpoten kun je namelijk de hoogte van de douchegoot beter instellen. Stelpoten zijn steeds vaker te vinden bij een douchegoot met een vloerflens. Klik hier voor een overzicht van de verschillende douchegoten met vloerflens Douchegoot met muurflens Net als bij de vloerflens beschikt de douchegoot met muurflens ook over een flens. Een verschil tussen beide douchegoten is dat de douchegoot met muurflens speciaal gemaakt is om tegen de muur gevestigd te worden. Dit komt doordat de muurflens een opstaande rand heeft aan één zijde van de buitenkant. Aan deze zijde is de flens hoger dan een vloerflens en daarom is de douchegoot met muurflens gemakkelijker en strak aan de muur te bevestigen. Met een muurflens wordt de overgang van de muur naar de vloer meer waterdicht. Net als een douchegoot met vloerflens beschikt de douchegoot met muurflensin de meeste gevallen ook over stelpoten zodat de hoogte van de douchegoot ingesteld kan worden. Douchegoot zonder flens Een douchegoot zonder flens, een standaard douchegoot, beschikt aan de buitenkant niet over een flens. Hierdoor heeft de douchegoot een gladde buitenkant en is minder waterdicht. Het voordeel van een douchegoot zonder flens is dat deze gemakkelijker en strakker verwerkt kan worden in de vloer. In tegenstelling tot de douchegoot met vloer- of muurflens beschikt de douchegoot zonder flens niet over stelpoten. Ondanks dat deze douchegoot niet over stelpoten beschikt, kan de douchegoot op gelijke hoogte als de vloer aangebracht worden. Een douchegoot zonder flens wordt vaak gebruikt bij een vloer zonder tegels, omdat daar geen naden in zitten en de vloer waterdichter is. Een voorbeeld hiervan is een betonvloer.


Wat is een geglazuurde tegel?

Geschreven op 7 juni 2018 Door

Inge

Een geglazuurde tegel kenmerkt zich door een glazuur laag aan de top van het oppervlak. Het glazuur verfijnt als het ware het oppervlak en brengt net zoals een gerectificeerde tegeleen strakke look met zich mee. Een geglazuurde tegel is zeer sterk en waterbestendig waardoor deze tegel zeer geschikt is voor in de badkamer. Wanneer je een geglazuurde tegel als vloertegel gebruikt is slijtage sneller zichtbaar als dat een een geglazuurde tegel als wandtegel wordt gebruikt.


Productenvergelijker 0
Openen