Kennisbank badkamer

Wat is een geglazuurde tegel?

Geschreven op 7 juni 2018 Door

Inge

Een geglazuurde tegel kenmerkt zich door een glazuur laag aan de top van het oppervlak. Het glazuur verfijnt als het ware het oppervlak en brengt net zoals een gerectificeerde tegeleen strakke look met zich mee. Een geglazuurde tegel is zeer sterk en waterbestendig waardoor deze tegel zeer geschikt is voor in de badkamer. Wanneer je een geglazuurde tegel als vloertegel gebruikt is slijtage sneller zichtbaar als dat een een geglazuurde tegel als wandtegel wordt gebruikt.


Wat wordt bedoeld met het front van een badkamermeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Onder het front van een badmeubel vallen onder andere de schuifladen en kastdeuren van een kast. Het front van een badkamermeubel is dus een onderdeel van de onderkast of van de hoge kast. Alle andere delen van de (onder)kast vallen onder de corpus van een badmeubel. Op de afbeelding staat het verschil tussen het front en de corpus van een badkamermeubel geïllustreerd. Het front van een kast komt niet alleen voor bij badmeubels. Het is ook mogelijk dat het voorkomt bij keukenkasten, spiegelkasten en andere soort kasten. Bij deze kasten is de betekenis van het front van een kast hetzelfde als bij een badkamermeubel.


Wat is een tabouret?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Met een tabouret wordt een krukje bedoeld die gebruikt kan worden in de badkamer. Een tabouret is gemaakt van stevige materialen en zeer geschikt om in de badkamer te gebruiken. Het komt er eigenlijk op neer dat een tabouret een ander woord is voor een badkamerkrukje.


Wat is een badmeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Een badkamermeubel bestaat uit meerdere delen en kan (zoals de afbeeldingen aangeven) op poten staan of (wat meestal het geval is) aan de wand gemonteerd worden. Een badmeubel creëert opbergruimte en geeft je de gelegenheid om je te wassen. Het is mogelijk om alle delen van een badmeubel los te bestellen, maar het is ook mogelijk om een badmeubel set te bestellen. De delen waar een badmeubel uit bestaat worden hieronder toegelicht. Onderkast Eén van de delen van een badkamermeubel is de onderkast. De onderkast biedt opbergruimte en beschikt over een kastje of één of twee laden. De onderkasten zijn veelal gemaakt van hout en kunnen verschillende breedtes aannemen. Wastafel of opzetwaskom Boven de onderkast bevindt zich de wastafel of de opzetwaskom. In het laatste geval zit er tussen de opzetkom en de onderkast een tafelblad. Het verschil tussen de wastafel en de opzetwaskom is dat de wastafel in de bovenkant van de onderkast zit verwerkt en een opzetwastafel op het wastafelblad boven de onderkast staat. Wastafelkraan Bij een wastafel of een opzetwaskom kan een wastafelkraan niet ontbreken. Een wastafelkraan is een kraan die door de hoogte en lengte zeer geschikt is om te gebruiken bij een wastafel of opzetkom. Wastafelkranen kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: opbouw – en inbouw wastafelkranen. Een opbouw wastafelkraan staat met de onderkant vast op de wastafel, of in het geval van een opzetwaskom op het tafelblad. Bij een wastafel is in dit geval wel een kraangat nodig. Bij een inbouw wastafelkraan is geen kraangat nodig. Deze kranen worden namelijk aan de wand gemonteerd. Sifon en afvoerplug Een sifon zorgt samen met een afvoerplug voor de afvoer van het water in de wastafel of opzetwaskom. Het water stroomt via de wastafel eerst langs de afvoerplug en gaat vervolgens door de sifon waarna het wordt verwerkt. De sifon brengt het water naar de afvoer en met de afvoerplug wordt het water naar de sifon bediend door de afvoer te sluiten of te openen. Bovenstaande onderdelen zijn essentieel voor een badkamermeubel en kunnen niet ontbreken. Naast deze onderdelen kan een badmeubel nog uit andere onderdelen bestaan: een zijkast, spiegel of spiegelkast en een wastafelblad. Een wastafelblad kan op twee manieren fungeren: In het geval bij een opzetwaskom bevindt het wastafelblad zich tussen de kom en de onderkast en kan het blad niet ontbreken. De andere manier is dat het wastafelblad aan de muur wordt gemonteerd en gebruikt kan worden als planchet.


Wat wordt bedoeld met een corpus van een badmeubel?

Geschreven op 6 juni 2018 Door

Inge

Een (onder)kast van een badkamermeubel valt onder te verdelen in twee stukken: de corpus en het front van een badmeubel. Een corpus bestaat uit twee zijwanden, een achterwand en een bodemplaat. De voorkant van een onderkast valt niet onder een corpus, maar onder het front van een (onder)kast. Onder de corpus valt dus, behalve de lade of kastdeur, alles van een (onder)kast. De afbeelding illustreert dit. Op deze afbeelding is geen onderkast maar een (hoge) zij kast zichtbaar. Ten slotte, een corpus komt niet alleen voor bij een badmeubel. Het komt namelijk ook voor bij spiegelkasten, keukenkasten en andere soort kasten. Bij deze kasten komt het principe van een corpus op dezelfde manier voor als bij een kast van een badkamermeubel.


Wat is een infreesgreep

Geschreven op 5 juni 2018 Door

Inge

Een infreesgreep bevindt zich bij een badkamermeubel in de meeste gevallen in het midden van de lade. Op deze plek bevindt zich dan een inham, een soort opening, waar de lade mee kan worden geopend. Deze inham in het midden van de lade kan gemaakt zijn van verschillende materialen en is meestal van een ander materiaal gemaakt dan de onderkast, in de meeste gevallen aluminium. Overeenkomsten infreesgreep, opbouwgreep en greeploos Een infreesgreep bevindt zich dus meestal, net zoals een opbouwgreep, in het midden van de lade. Op dit gebied kunnen infreesgrepen en opbouwgrepen met elkaar vergeleken worden, maar een verschil tussen beide is dat een opbouwgreep uitsteekt en een infreesgreep niet. De infreesgreep heeft namelijk een soort inham waar de lade mee kan worden geopend. Een greeploze badmeubel beschikt ook over een inham en op dat gebied lijken een badkamermeubel met infreesgrepen en een greeploze badkamermeubel weer op elkaar.


Verschil tussen directe en indirecte spiegelverlichting

Geschreven op 4 juni 2018 Door

Inge

Het verschil tussen directe en indirecte spiegelverlichting is dat directe spiegelverlichting alleen de spiegel verlicht en dat indirecte spiegelverlichting de ruimte waar de spiegel zich bevindt, voorziet van licht. Wanneer in het geval van indirecte verlichting de kamer of de ruimte wordt verlicht, wordt het licht via het spiegel oppervlak de kamer ingestuurd.


Afvoercapaciteit van douchegoot en watertoevoer van de douchekop

Geschreven op 22 mei 2018 Door

Inge

Bij de keuze voor de douchegoot en de douchekraan is het van belang om rekening te houden met de afvoercapaciteit van de douchegoot en de watertoevoer van de kraan. Met de afvoercapaciteit wordt het maximale af te voeren/te verwerken (douche)water. De watertoevoer is de maximale hoeveelheid water die door de douchekop kan stromen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, omdat het niet handig is dat de watertoevoer meer bedraagt dan de afvoercapaciteit Afvoercapaciteit maximaal benutten De gemiddelde afvoercapaciteit van een douchegoot bedraagt 35 liter per minuut, en bij ongeveer 2/3 van de gewone douchekoppen de watertoevoer 11 liter per minuut is. Bij een regendouchekop bedraagt de gemiddelde watertoevoer 25 liter per minuut. In sommige gevallen is het mogelijk dat de watertoevoer groter is dan de afvoercapaciteit. Als dit het geval is moet de afvoercapaciteit worden aangepast om over een grotere maximale afvoercapaciteit te beschikken.


Wat is een beluchterkraan?

Geschreven op 17 mei 2018 Door

Inge

Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd. Waarom een beluchter? Wanneer ergens in de straat waar jij woont de waterleiding kapot gaat, is de kans groot dat er onderdruk in het waterleidingnetwerk van jouw huis ontstaat. De straatleidingen lopen leeg en zuigen het water van jouw waterleidingnetwerk leeg, en dus ook dat van de wasmachinekraan. Dit water van de wasmachine en de vaatwasser kan dan in het drinkwaterleidingnet belanden. Om dit te voorkomen is een beluchter uitgevonden die wordt toegevoegd aan een wasmachinekraan. De beluchter wordt dus gezien als een beveiliging van het drinkwater.


Wat is de hartafstand (Hart op Hart)

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn. Bij de douchekranen met een hartafstand van 12 cm zijn speciale S-koppelingen vereist om de kraan op een aansluiting van 15 cm te plaatsen. Een kraan met een hartafstand van 15 cm kan alleen op een aansluiting van 15 cm geplaatst worden.


Productenvergelijker 0
Openen