Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Is Hotbath een kwalitatief goed merk voor kranen?

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  27 mei 2024

  Bewerkt op: 13 juni 2024 16:57

  Ben je aan het oriënteren op kranen en kom je het merk Hotbath tegen? En wil je weten of de artikelen van dit merk goed zijn voor jouw badkamer of toilet? Wij werken al vanaf 2015 met Hotbath samen. Daarnaast heb ik met eigen ogen de productie in Italië gezien. Dus ik denk dat we ervaring genoeg hebben om te beoordelen of Hotbath een goed merk is of niet. Maar geen zorgen, dit zal geen promopraatje worden en ik zal op een eerlijke, open en transparante manier het merk tegen het licht houden. Ook zal ik niet schromen om de nadelen te benoemen als die er zijn. Aan het eind van het artikel heb jij antwoord op bovenstaande vragen. Beloofd.

  Is Hotbath een kwalitatief goed merk voor kranen?

  Maar, wat is een goed merk? Iedereen heeft daar waarschijnlijk een andere opvatting over.. Gaat dat om hoe lang een product mee gaat? Of het mooi is? Of hoe een merk met zijn service om gaat? Of is duurzaamheid misschien een belangrijk thema? Naar mijn mening gaat het om een mix van verschillende factoren. Ik beoordeel Hotbath daarom op onderstaande onderwerpen:

  • Over Hotbath: wie zitten er achter het merk?
  • Breedte van assortiment: welke kanten kun je op met Hotbath?
  • Kwaliteit: hoe zit het met de binnenwerken, kleurafwerking e.d.?
  • Design: hoe ziet het merk er over het algemeen uit, en hoe zit het met de details?
  • Productie: Hoe en waar vindt de productie van Hotbath plaats?
  • Prijzen: In welk prijssegment zit Hotbath?
  • Garantie: wat zijn de garanties?
  • Service & onderdelen: Hoe gaat Hotbath om met problemen en onderdelen?
  • Duurzaamheid: hoe draagt Hotbath zijn steentje bij aan het milieu?
  • Nadelen van Hotbath: welke nadelen zie ik bij Hotbath?

  In het kort over Hotbath

  Hotbath B.V. is een Nederlands bedrijf bestaat uit een internationaal team van specialisten op het gebied van kraantechniek, kraanontwerp en kraanproductie. Iedereen binnen Hotbath houdt zich puur en enkel bezig met het kranen en bijpassende accessoires.

  Hotbath behoort qua marktaandeel inmiddels tot de top drie kranenfabrikanten van Nederland, dat zegt ook wel iets.

  "Uit kwaliteitsoverwegingen vindt onze productie in Italië plaats, simpelweg omdat daar ’s werelds beste specialisten te vinden zijn. De producenten die deel uit maken van het Hotbath netwerk behoren tot de allerbeste, gerenommeerde en reeds lang gevestigde fabrikanten op het gebied van fijnmetaalbewerking, verchromen, thermostaattechnologie, assemblage, testen en ontwikkelen van douchesystemen." (Bron: Hotbath.nl).

  Breedte van assortiment

  Een van de grote voordelen van Hotbath is de enorme breedte van het assortiment. Er is geen nee te koop. Van opbouw tot inbouw tot het kunnen douchen onder meerdere regendouches, inbouw plafonddouches met watervalstralen. Bijna alles wat je kan bedenken is er wel. Naast kranen is het ook nog een uitgebreid assortiment aan Hotbath accessoires om de badkamer of toiletruimte helemaal compleet te maken.

  In totaal bestaat het assortiment van Hotbath uit 17 verschillende series en zijn 18 kleurfinishes beschikbaar. Elke serie heeft zijn charme, stijl en doelgroep.

  Vooral de Hotbath Cobber serie is erg populair dankzij het strakke Italiaanse design, brede aanbod en de 13 verschillende kleuren.

  Kwaliteit

  Als we het hebben over kwaliteit van een kraan dan benoem ik deze drie onderdelen die belangrijk zijn voor kwaliteit:

  • Van welk materiaal zijn de kranen gemaakt?
  • Hoe zit het met de binnenwerken?
  • Kleurafwerking, hoe sterk is de toplaag en hoe lang blijft het mooi?

  Materiaal

  Hotbath kranen zijn vervaardigd van volledig massief messing. Wanneer je een kraan in de hand hebt voel je echt het gewicht van een massieve metalen kraan. Geen kunststof onderdelen, behalve de benodigde onderdelen zoals o-ringen e.d.

  In tegenstelling tot de andere series, die zijn vervaardigd uit messing, zijn de Archie en Archie Flag series volledig uitgevoerd in hoogwaardig RVS 316. Dit is roestvast staal van de beste kwaliteit die mogelijk is. RVS 316 is perfect bestand tegen vocht, vuil en hoge temperaturen en daardoor vrijwel onverwoestbaar. RVS is een zeer hygiënisch materiaal en is eenvoudig schoon te maken

  Het basis messing materiaal waar het allemaal mee begint

  Het basis messing materiaal waar het allemaal mee begint

  Binnenwerken

  De "motoren" van kranen, de binnenwerken, zijn de elementen van een kraan die zorgen dat een kraan technisch goed werkt. Binnenwerken worden ook wel cartridges of cartouches genoemd en zorgen bij een mengkraan of thermostaat er voor de de juiste temperatuur en volumestroom wordt afgegeven.

  Hotbath maakt gebruik van de beste Europese binnenwerken die op de markt verkrijgbaar zijn zoals Fluhs, Vernet en perlators van Neoperl. Op de Flühs binnenwerken, die in bijna alle Hotbath kranen zit, zit maar liefst 10 jaar garantie. Je bent dus langere tijd verzekerd van een kwaliteit binnenwerk.

  Mocht er ooit wel een probleem zijn met een binnenwerk, dan kun je eenvoudig achteraf een binnenwerk vervangen. Dit geldt voor alle opbouw, maar ook inbouwkranen.

  Kleurafwerking

  Als laatste kwaliteitsonderdeel kijken we naar de kleurafwerking en hoe lang de kleur mooi blijft. Hotbath heeft nogal wat verschillende kleuren en kleurafwerkingen in het assortiment.

  Je hebt natuurlijk de traditionele kleuren zoals chroom en geborsteld nikkel welke al jarenlang als zeer betrouwbaar wordt gezien. Met de komst van de gekleurde kranen is er ook genoeg keuze. Zo heeft Hotbath een aantal Living Colours. Een Living Colour betekent dat de producten zijn afgewerkt zonder oppervlaktebescherming, waardoor de kleur van je product op natuurlijke wijze verandert en het materiaal een uniek patina vormt.

  Wil je een gekleurde kraan die wel zijn originele uiterlijk behoudt en die jarenlang mee gaan? Dan kies je voor een kraan met PVD afwerking. Er zijn veel fabrikanten op de markt die zeggen ook dat ze PVD kranen verkopen, maar er zit toch echt een weselijk verschil tussen de één en ander.

  Het PVD proces van Hotbath is zoals het bedoeld moet zijn. Een PVD kraan van Hotbath zit maar liefst drie cycli in de vacuümkamer van de machine, wat neer komt op ongeveer een uur. Op deze manier wordt de gekleurde coating op het metaal getrokken. Hotbath geeft als enige in de markt maar liefst 10 jaar garantie op de PVD finish. Voor deze kwaliteit betaal je ook een prijs. Een PVD kraan van Hotbath ligt in de markt wel wat hoger dan andere fabrikanten zoals IVY en Brauer.

  PVD machine

  PVD machine

  Design

  Heb je het over Hotbath dan heb je het in mijn ogen over kwaliteit, maar vooral ook over design. Italiaans vakmanschap staat wereldwijd bekend om zijn precisie, stijl en kwaliteit. Met veel oog voor detail worden de kranen door ambachtslieden met toewijding en passie gemaakt.

  Productie van een Hotbath kraan

  Een Hotbath kraan wordt voor 100% in Europa geproduceerd, waarvan verreweg het grootste deel in Italië. Alleen de Gal serie wordt in Portugal geproduceerd.

  Daarnaast maakt Hotbath gebruik van de beste binnenwerken en perlators van de merken:

  Ik heb de fabrieken van Hotbath in Italië met eigen ogen gezien. Wil je meer weten over de Italiaanse productie van Hotbath? Bekijk dan mijn blog over "fabrieksbezoek bij Hotbath in Italië"

  Wat ik hier nog wel wil noemen is dat ik het bewonderenswaardig vond hoe de kwaliteitscontroles in elkaar zitten en hoe ze er alles aan doen om een goed werkende en afgewerkte kraan in de doos te krijgen. Elke kraan wordt grondig door mens en machine getest voodat het OK bevonden wordt.

  Voorbeeld van een opbouwthermostaat wat uit één stuk messing wordt gegoten

  Prijssegment

  Bij hoge kwaliteit en Europese productie hoort ook een prijs. Hotbath zit in een prijssegment wat zich mengt tussen het midden en middenhoog segment. Het zit qua prijs hoger dan de merken IVY, Brauer en Regn, maar als je het vergelijkt met andere pure Italiaanse fabrikanten zoals Dornbracht en Gessi zit het er ruim onder.

  Garantie

  De garanties bij Hotbath zijn als volgt:

  • 5 jaar algemene garantie
  • 2 jaar garantie op elektronische onderdelen
  • 10 jaar garantie op PVD finish
  • 10 jaar garantie op Flühs binnenwerken (vrijwel alle kranen)

  Dus zoals ik al zei bij het onderdeel "Kwaliteit", de twee belangrijkste vormen van kwaliteit bij een kraan zijn, wat is de kwaliteit van de binnenkant en die van de buitenkant (afwerking). Zoals je ziet heb je op deze twee componenten zeer goede garantie.

  Voor de volledige garantievoorwaarden wil ik je verwijzen naar de garantievoorwaarden op de website van Hotbath.

  Groepsfoto tijdens het fabrieksbezoek

  Groepsfoto tijdens het fabrieksbezoek

  Service & onderdelen

  Hoe presteert Hotbath op gebied van service en onderdelen? Wij werken met veel (kranen) fabrikanten samen, dus we kunnen het goed met elkaar vergelijken. Ik durf uit eigen ervaring wel te stellen dat Hotbath de service misschien wel als beste voor elkaar heeft. Dit zeg ik nu echt niet om ze onnodig op te hemelen maar dat is wat wij en onze klanten ervaren.

  Je merkt dat Hotbath zich puur richt op kranen en daar ook in gespecialiseerd is. Dat merken wij ook als wij met onze contactpersonen bij Hotbath in gesprek gaan dat ze weten waar ze het over hebben.

  Is er een keer iets mis met een kraan of een bepaald onderdeel? Dat kan natuurlijk gebeuren. Dat is met elke fabrikant zo, maar wat natuurlijk belangrijk is, hoe gaan ze hier mee om?

  Als er problemen zijn binnen de garantieperiode, doet Hotbath daar zelden moeilijk over. Ander groot voordeel wat ze hebben is dat ze heel veel onderdelen hebben en deze zijn ook vrijwel altijd op voorraad. Ook als er een probleem is buiten de garantie, bijvoorbeeld een binnenwerk is stuk, dan is het mogelijk om binnen enkele werkdagen een nieuw binnenwerk te bestellen. Én deze zijn dan ook niet belachelijk duur, wat je soms wel bij andere fabrikanten ziet.

  De meeste problemen of het vervangen van onderdelen is met de handleidingen of video's eenvoudig zelf op te lossen. Is het probleem toch groter dan heeft Hotbath ook zijn eigen servicemonteurs om jouw probleem te verhelpen.

  Duurzaamheid

  Duurzaamheid. Een thema die we in deze tijd zeker niet moeten vergeten. Maar wat maakt een fabrikant duurzaam? Als ik aan duurzaamheid denk, denk ik aan:

  • Hoe duurzaam is een kraan in gebruik?
  • Wordt een kraan duurzaam geproduceerd en getransporteerd?

  Duurzaam in gebruik

  Alle kranen van Hotbath zijn zo duurzaam mogelijk in gebruik. Zo zijn alle wastafelkranen standaard voorzien van Coldstart waardoor je geen onnodig warm water verspilt. Ook zijn de meeste mengkranen en hoofddouches ingesteld op een minimale waterhoeveelheid, zonder dat er wordt ingeleverd op comfort.

  Duurzaam in productie/transport

  De producten van Hotbath worden op een duurzame manier geproduceerd, waarbij bijvoorbeeld restmateriaal van messing volledig wordt hergebruikt om weer nieuwe messing te maken.

  Alle leveringen vanuit Italië naar het magazijn van Hotbath in Alblasserdam vinden per trein plaats. Milieuvriendelijker kan niet. Geen grote vrachtschepen die vanuit het oosten door het Suez-kanaal hoeven.

  Machines op een rij die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen messing onderdeel

  Machines op een rij die elk verantwoordelijk zijn voor hun eigen messing onderdeel

  Nadelen van Hotbath

  Al met al is het tot nu toe louter een positief verhaal over Hotbath, daar ben ik me bewust van. Het is ook de meest kwalitatieve kranen fabrikant die wij in het assortiment hebben.

  Heeft Hotbath dan geen nadelen? Heel eerlijk, weinig op gebied van assortiment en kwaliteit. Het enige nadeel van Hotbath dat ik kan benoemen is de prijsstelling, met name als het gaat om de gekleurde kranen met PVD coating. Deze prijsstelling ligt toch wel beduidend hoger dan PVD coating van andere fabrikanten, waar het misschien niet voor iedere portemonnee is weggelegd.

  Een ander punt wat ik soms nog merk is de levertijd. Hotbath heeft een enorm magazijn met een grote voorraad. Mocht er een artikel toch onverhoopt niet liggen, wat natuurlijk kan gebeuren, dan kan de levertijd flink oplopen. Soms met uitschieters van 12 tot 16 weken. Al is dit wel iets wat we bij andere fabrikanten ook zien. De actuele levertijd wordt op onze website bij het product vermeld.

  Leestip: Ons fabrieksbezoek bij Hotbath in Italië.

  Productenvergelijker 0
  Openen