Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Betere alternatieven voor mat zwarte kranen

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  26 april 2024

  Bewerkt op: 26 april 2024 16:45

  Ben je op zoek naar een donkere stijl kranen, maar wil je niet de nadelen van gelakte mat zwarte kranen? De technologie heeft de laatste jaren gelukkig niet stil gezeten. Tegenwoordig zijn er een hoop mooie alternatieven. In dit artikel leg ik jou uit dat er betere alternatieven zijn voor kranen met een laklaag.

  Betere alternatieven voor mat zwarte kranen

  PED / elektro plating

  Ben je echt op zoek naar de mat zwarte gladde afwerking die je gewend bent van mat zwart? Maar wil je toch een sterkere toplaag? Kies van voor een kraan met PED afwerking.

  PED staat voor Pulse Electro Deposition, een industrieel proces dat elektriciteit gebruikt om metaal te coaten met chroom of lak. Karakteristiek aan dit coatingsproces is de hoge mate van krasvastheid. PED is een veel duurzamere en betere krasvaste coating dan een normaal lak product. De mat zwarte IVY kranen zijn voorzien van een PED coating.

  Bekijk alles van: IVY mat zwart PED

  PVD

  PVD is de beste kleurtechniek op de markt en staat voor Physical Vapour Deposition. PVD is een duurzame, permanente en slijtvaste kleurtechniek. In dit proces wordt eerst een dunne, sterke metalen toplaag op het product aangebracht. Vervolgens wordt een vloeibaar metaal, (titanium) verdampt en in een vacuüm geplaatst. Deze damp vestigt zich op het product en creëert een prachtige harde coating. Dit proces wordt vervolgens meerdere keren (cylci) herhaald. Hoe dikker deze laag, hoe resistenter tegen beschadiging.

  Enige nadeel van het PVD productieproces is dat het niet mogelijk is om een gladde mat zwarte kraan te maken die qua kleur exact overeenkomt met de bekende zwarte kraan die is voorzien van een laklaag. PVD kranen zijn. De alternatieven die ik hieronder noem zijn dus niet mat zwart, maar wel prachtige kleuren.

  Gunmetal (mat)

  Gunmetal is de verzamelnaam voor alle matte donkere kleuren die neigen naar zwart, maar niet mat zwart zijn. Elke fabrikant noemt het anders en er zitten ook zeker kleurverschillen tussen de fabrikanten. Hieronder een lijst met de fabrikanten van gunmetal kranen en de bijbehorende benamingen:

  • Hotbath: Geborsteld zwart PVD (Ace), verouderd ijzer (Cobber), geborsteld Gunmetal PVD (Gal) en geborsteld gunmetal PVD (Archie RVS316)
  • IVY: geborsteld metal black PVD
  • Brauer; geborsteld gunmetal PVD
  • Blue Label: geborsteld gunmetal PVD

  Hotbath ACE: geborsteld zwart PVD

  Hotbath Ace geborsteld zwart PVD
  Hotbath Ace geborsteld zwart PVD

  Hotbath Cobber: verouderd ijzer

  Hotbath Cobber verouderd ijzer
  Hotbath Cobber verouderd ijzer detail

  Hotbath Gal: geborsteld gunmetal PVD

  Hotbath Gal geborsteld gunmetal PVD
  Hotbath Gal geborsteld gunmetal PVD detail

  Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)

  Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)
  Hotbath Archie: geborsteld gunmetal PVD (RVD 316)

  IVY: geborsteld metal black PVD

  IVY geborsteld metal black PVD
  IVY geborsteld metal black PVD detail

  Brauer: geborsteld gunmetal PVD

  Brauer geborsteld gunmetal PVD
  Brauer geborsteld gunmetal PVD

  Blue Label geborsteld gunmetal PVD

  Zwart chroom (glanzend)

  Naaste de matte afwerkingen zijn er ook glanzende zwarte afwerkingen. In de volksmond vaak zwart chroom genoemd. Ook een prachtige chique kleur die in veel stijlen goed toe te passen zijn. De fabrikanten die een glanzende zwarte afwerkingen hebben zijn:

  • Hotbath: gepolijst zwart PVD (ACE) en zwart chroom (Cobber)
  • IVY: zwart chroom PVD

  Hotbath ACE: gepolijst zwart PVD

  Hotbath Ace gepolijst zwart PVD
  Hotbath Ace gepolijst zwart PVD

  Hotbath Cobber: zwart chroom

  Hotbath Cobber zwart chroom
  Hotbath Cobber zwart chroom detail

  Bekijk alles van: Hotbath Cobber zwart chroom

  IVY: zwart chroom PVD

  IVY zwart chroom PVD
  IVY zwart chroom PVD detail

  Bekijk alles van: IVY zwart chroom PVD

  Regn: gunmetal black PVD

  Regn gunmetal black PVD
  Regn gunmetal black PVD detail

  Bekijk alles van: Regn gunmetal black PVD


  Advies: welk alternatief mat zwart moet ik hebben?

  Zoals je hierboven ziet zijn er veel alternatieven voor mat zwart. Wil je dezelfde gladde, matte uitstraling die overeenkomt met de mat zwarte gelakte kranen, maar die voorzien is van een sterkere toplaag? Dan is de mat zwart PED van IVY een goede optie voor jou.

  Wil je nog betere kwaliteit waarbij de kleurafwerking nog sterker is waardoor je langer probleemloos van je kranen kan genieten? Dan zou ik kiezen voor een PVD kraan en genoeg nemen met een iets "grijzere" uitstraling. PVD kan namelijk geen mat zwart maken. Binnen de PVD kleuren zijn er veel matte (gunmetal achtige) en glanzende (zwart chroom achtige) kleuren.

  Toch zijn er wel degelijk kwaliteitsverschillen tussen fabrikanten en dat bepaalt ook het verschil in prijs. Bij Hotbath en IVY weet ik dat het PVD proces zodanig goed wordt uitgevoerd dat het minstens 3 cycli in een PVD machine gaat. Hoe langer in de PVD machine, hoe dikker de toplaag. Dit is hoe PVD hoort te zijn. Hotbath geeft zelfs 10 jaar garantie op de PVD afwerking.

  Mijn advies is om goed te kijken welke kleur je mooi en welke prijs/kwaliteitverhouding daar bij hoort. Het moet uiteindelijk passen binnen de stijl van jouw badkamer, maar ook binnen jouw budget.

  Welk alternatief kies jij?

  Ben je overtuigd om voor een alternatief voor mat zwart te kiezen? Of wil je bepaalde kleuren nog in het echt zien? Alle bovengenoemde kleuren kunnen wij in onze showroom laten zien. Dus kom gerust vrijblijvend bij ons langs voor inspiratie of advies. Voor verdere vragen of opmerkingen kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht.

  Productenvergelijker 0
  Openen