Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5574 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5574 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, morgen in huis

  5574 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  De keuze tussen een thermostaatkraan of mengkraan

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  5 juni 2024

  Bewerkt op: 24 juni 2024 12:06

  Iedereen kent het wel of heeft het wel eens gebruikt: een thermostaat- of mengkraan. Is een thermostaatkraan nou echt zo veel beter dan een mengkraan? In dit artikel leg ik jou uit hoe beide systemen en wat de voor- en nadelen zijn.

  De keuze tussen een thermostaatkraan of mengkraan

  Zowel bij inbouwkranen als bij opbouwkranen heb je de keuze uit een thermostaatkraan of mengkraan. Al moet ik zeggen dat bij het aanbod opbouw mengkranen grotendeels aan het verdwijnen is. Bij inbouwkranen worden mengkranen nog wel regelmatig toegepast. Leuk weetje: Nederland is een echt thermostatenland. Als we in het zuiden de grens over rijden zien we dat we in België (nog) relatief meer mengkranen verkopen.

  Leestip: verschillen tussen inbouw en opbouw kranen

  Thermostaatkranen

  Een thermostaatkraan is een kraan die het water van de door jouw ingestelde temperatuur voorziet. Je hoeft niet meer handmatig het warm- en koud water te mengen, dat doet de thermostaat voor jou.

  Met een thermostaatkraan komt het water ook sneller op de juiste temperatuur en blijft de ingestelde temperatuur exact hetzelfde. De temperatuur die snel wordt bereikt, komt tot stand doordat het koude en hete water gemengd wordt.

  Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is en het koude en hete water dus goed is gemengd blijft de temperatuur exact hetzelfde totdat de temperatuur ook maar een beetje wordt veranderd. Dit gebeurt, in tegenstelling tot een mengkraan, doordat bij minder warm water de koud water toevoer wordt verminderd. Hierdoor wordt de druk minder, maar blijft de temperatuur gelijk.

  Thermostaatkranen komen de in de badkamer voor bij de douche en bij het bad.

  Voordelen thermostaatkraan

  De voordelen van de thermostaatkraan zijn:

  • Handmatige menging is niet meer nodig
  • Het water bevindt zich sneller op de ingestelde temperatuur.
  • Er zijn geen temperatuurschommelingen: de temperatuur blijft exact hetzelfde
  • De kraan is duurzaam: het bespaart water en energie
  Thermostaatkraan in de douche

  Voorbeeld van een thermostaatkraan in de douche

  Mengkranen

  Een mengkraan is een kraan die, net als een thermostaatkraan, water levert door koud en warm water met elkaar te mengen. Het grootste verschil is dat je handmatig met de knoppen of hendels moet spelen om de juiste temperatuur te vinden.

  Het verschil tussen een thermostaatkraan en een mengkraan is dat een mengkraan bij een kleinere warm water toevoer, de toevoer van koud water niet zal verminderen. Hierdoor wordt het water dus kouder. De type producten die doorgaans altijd mengkranen zijn:

  • Wastafelkranen
  • Keukenkranen
  • Vrijstaande badkranen

  De reden dat deze type producten (vrijwel) altijd mengkranen zijn is dat er 9/10 keer enkel koud water benodigd is. Bij vrijstaande badkranen weet ik eerlijk gezegd de reden niet. Ik denk dat de reden voornamelijk esthetisch is. Als een staande badkraan thermostatisch moet zijn heb je wel een extra knop nodig om de temperatuur in te stellen. Hierdoor zal de prijs nog een stuk hoger uitvallen.

  Ook kunnen badkranen en douchekranen als mengkraan worden uitgevoerd. Het voordeel van mengkranen ten op zichte van thermostaatkranen is de prijs.

  Voordelen mengkranen

  Mengkranen zijn in de regel altijd goedkoper dan thermostaatkranen, simpelweg omdat de techniek eenvoudiger is. Een ander voordeel van een mengkraan kan zijn, is dat je met één kraan zowel de volumestroom als de temperatuur kan instellen. Stel je wilt alleen douchen onder een hoofddouche zonder handdouche. Dan kun je met een mengkraan wel een minimalistische uitstraling hebben. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld.

  Hotbath Archie IBS34: minimalistische uitstraling met een inbouw mengkraan

  Productenvergelijker 0
  Openen