Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, maandag in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Dé verschillen tussen opbouw- en inbouwkranen

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    3 januari 2024

    Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

    Wanneer je bezig bent met de oriëntatie van een nieuwe badkamer heb je een hoop keuzes te maken. Zeker op gebied van kranen is er veel mogelijk. Welk merk? Welke kleur of materiaal? En kies je voor opbouwkranen of voor inbouwkranen? En over dit laatste wil ik je graag een handje helpen, maar ook het eerlijke en open verhaal vertellen.

    Ik zie in de markt dat veel verkopers automatisch sturen op inbouwkranen en dat opbouwkranen vaak worden afgeschilderd als “veel minder mooi” en “onhandig met schoonmaken” e.d. Ik zeg niet dat ik persé voor of tegen het één of ander ben maar ik vind het wel belangrijk om je hier te duiden op feiten.

    Wist je bijvoorbeeld dat je met een set inbouwkranen (kranen voor badmeubel, douche en bad) met alles wat er bij komt kijken soms wel meer dan 2x duurder uit kan zijn dan een een set met opbouwkraan? Hierover later meer met een aantal rekenvoorbeelden.

    Verschil in werking van een inbouw- of opbouwkraan

    Voordat ik de voor- en nadelen van de kranen ga uitleggen is het goed om eerst te begrijpen hoe een kraan werkt en wat de verschillen daarin zijn met inbouw en opbouw.


    Inbouw

    Een inbouwkraan bestaat altijd uit 2 onderdelen. Een inbouwdeel en een afbouwdeel. Het inbouwdeel wordt in de muur ingebouwd. Hier worden je warm- en koudwater leidingen op aangesloten. Ook worden de uitgangen zoals een hoofddouche en handdouche hier op aangesloten. Het inbouwdeel zorgt voor alle techniek en werking rondom het verwarmen en het aansturen van water. De installateur zal in een vroeg stadium deze inbouwdelen willen aansluiten zodat het leidingwerk afgerond kan worden. Daarna kunnen de muren "dicht" en kun je beginnen met betegelen en de verdere afbouw van de badkamer.

    In het afbouwdeel zelf zit geen techniek verwerkt en dient enkel als het zichtdeel. Deze plaats je wanneer je de muur volledig afgewerkt/betegeld is. Het afbouwdeel wordt als één van de laatste onderdelen in de badkamer gemonteerd.

    Opbouw

    Bij een opbouwkraan zit zowel de techniek als het uiterlijk aan de voorkant van de wand. Hierdoor heb je dus "meer kraan" in het zicht.

    Opbouwkraan

    Voor- en nadelen opbouwkranen

    Zoals ik eerder zei vind ik dat opbouwkranen te vaak als nadelig worden weggezet. Zo wordt er veel door verkopers gezegd dat opbouwkranen moeilijker schoon te maken zijn en dat leidingen in het zicht zijn. Dit is beide onzin. Bij een wastafelkraan moet je eventjes met een doekje om de kraan heen, dat lijkt mij niet zo'n probleem, toch? Leidingen zijn ook niet in het zicht. Enkel wanneer je een wastafel of fontein zonder onderkast hebt, dan zie je inderdaad de flexibele aansluitslangen. Maar in het geval bij een badmeubel en bij een douche- of badkraan is dit dus niet het geval.


    Mijn mening is dan ook dat er helemaal niks mis met opbouwkranen is. Zie hieronder mijn bevindingen en de voor- en nadelen om dit te onderbouwen.

    Voordeel 1: vervangbaarheid

    Het grootste voordeel van opbouwkranen is dat ze eenvoudig vervangbaar zijn. Bij het aanschaffen van een nieuwe badkamer is het waarschijnlijk geen issue waar je rekening mee houdt. Ik ga er vanuit dat je langere tijd van je kranen wilt genieten. Maar stel je blijft in hetzelfde huis wonen en je wilt na 10 a 15 jaar een kraan vervangen, omdat hij of kapot is of je vindt iets anders mooi, dan is dat met opbouwkranen eenvoudig te realiseren zonder een specialist in te schakelen.

    Overigens is het bij een defect in de meeste gevallen wel goedkoper om het kapotte onderdeel te vervangen en aan te schaffen. De kranenmerken waar wij mee werken hebben een uitgebreid aanbod aan onderdelen welke zelf omgewisseld kunnen worden.

    Als je gaat verhuizen en je komt in een badkamer waar reeds opbouwkranen gemonteerd zijn, dan kun je deze naar eigen smaak vervangen zonder de hele badkamer aan te pakken.

    Voordeel 2: eenvoudige montage

    Aansluitend op het vorige punt is dat de montage zodanig eenvoudig is dat vrijwel iedereen die een klein beetje handig is (desnoods met behulp van YouTube) een opbouwkraan kan vervangen. Zowel een wastafelkraan als een douche- of badkraan. Mits alle koud- en warmwater aansluitingen al goed aangelegd zijn natuurlijk.

    Voordeel 3: maximale ruimte benutten

    Bij opbouwkranen hoeven de kranen niet ingebouwd te worden en hoeft er dus ook geen voorzetwand geplaatst te worden. Hierdoor kun je de maximale ruimte van je badkamer benutten. Zeker in de kleinere badkamers waar elke centimeter telt zijn opbouwkranen wellicht een betere keuze voor jou.

    Voordeel 4: goedkoper

    Opbouwkranen liggen qua aanschafprijs toch wel aanzienlijk lager dan inbouwkranen. Per merk kan hier wel verschil in zitten. Hieronder een snelle benchmark per merk en hoeveel duurder de inbouwkranen zijn t.o.v. de opbouwkranen binnen hetzelfde merk en serie.

    • Hotbath: inbouwkranen zijn 1,5 tot 2x duurder
    • Brauer : inbouwkranen zijn 1,5x duurder
    • IVY: inbouwkranen zijn 1,5 tot 2x duurder

    Later in dit artikel zal ik wat uitgebreidere rekenvoorbeelden laten zien.

    Nadeel 1: minder stijlvol

    Mijn ervaring is dat meeste mensen opbouwkranen minder stijlvol vinden dan inbouwkranen. Niet zozeer bij de wastafelkraan, maar vooral bij een doucheset vinden sommigen het "storend" als er een grote glijstang boven de thermostaat bevestigd zit. Ook zijn opbouwkranen groter/grover van formaat en steken ze daardoor meer uit de muur. Dit is natuurlijk wel logisch omdat bij opbouw ook de techniek aan de voorkant van de wand zit.

    Bij inbouwkranen zit de techniek in de wand ingebouwd en daardoor hebben inbouwkranen meer een minimalistische uitstraling.

    Nadeel 2: minder ruimte op de wastafel

    Bij een opbouw wastafelkraan zit deze vaak in het midden van de kranenbank van de wastafel. Hierdoor heb je minder ruimte om er spulletjes op te zetten.

    Nadeel 3: geen flexibele plaatsing

    Bij een opbouw bad- of douchekraan bestaat de kraan altijd uit één geheel. Hierdoor is het dus niet mogelijk om bijvoorbeeld de thermostaat en hoofddouche elk op een andere wand te plaatsen.

    Opbouwkraan

    Voor- en nadelen inbouwkranen

    Inbouwkranen zijn erg populair in nieuwe badkamers en dat is niet voor niets. Met inbouwkranen kun je qua toepassingen meerdere kanten op en het ziet er natuurlijk mooi uit. Lees hieronder mijn bevindingen over de voor- en nadelen van inbouwkranen.


    Voordeel 1: stijlvol & minimalistisch

    De belangrijkste reden om te kiezen voor inbouwkranen is het stijlvolle en minimalistische uiterlijk. En dit komt omdat de techniek van de kraan in de wand verwerkt zit. Hierdoor zijn de zichtbare afbouwdelen veel compacter en steken veel minder uit dan bij opbouwkranen.

    Voordeel 2: componenten los van elkaar plaatsen

    Een ander groot voordeel van inbouwkranen is dat je bij een douche de verschillende componenten naar eigen wens kan positioneren, bijvoorbeeld de handdouche op de achterwand en de thermostaat op de zijwand. Het voordeel hiervan is dat je alvast de douche kan "warmdraaien" zonder dat jezelf nat wordt.

    Douche waarbij componenten op andere wanden zijn bevestigd

    Voordeel 3: bad laten vullen via overloop

    Bij een bad kun je met een inbouw badkraan ook een bad overloopvulcombinatie aansturen. Hiermee kan het bad via de overloop van het bad gevuld worden met water. Hierdoor heb je geen losse baduitloop meer nodig. Dit krijg je alleen voor elkaar met inbouwkranen.

    Bad vullen via de overloop dmv inbouwkraan

    Voordeel 4: douchen met meerdere hoofddouches

    Heb je een grote doucheruimte en zou je graag met zijn tweëen tegelijk willen douchen? Met inbouwkranen is het mogelijk om bijvoorbeeld 2 hoofddouches aan te sturen op 1 inbouwthermostaat met meerdere losse stopkranen.


    Goed om te weten: Wanneer je meerdere (hoofd)douches tegelijk wilt aansturen dien je van tevoren wel goed te checken of jouw warmwatersysteem (CV / warmtepomp etc) dit aan kan.

    Douchen met meerdere hoofddouches

    Voordeel 5: meer ruimte op wastafel

    Bij een inbouw wastafelkraan heb je meer ruimte op je wastafel om er spulletjes op te zetten. Ook is het schoonmaken hiervan eenvoudiger.


    Nadeel 1: niet eenvoudig te vervangen

    Wanneer de inbouwdelen zijn aangesloten en zijn getest op mogelijke lekkages worden de wanden dichtgemaakt zodat de verdere afbouw van de badkamer van start kan gaan. Dit betekent dat je vanaf dit moment geen wijzigingen meer aan aanbrengen zonder de wanden open te breken.

    Dus als je gaat verhuizen en je komt in een badkamer waar reeds inbouwkranen zijn bevestigd, dan kun je dus niet eenvoudig andere kranen gaan plaatsen. Dan zul je de hele badkamer aan moeten pakken.

    Betreft eventuele defecten wil ik wel hier een angst over wegnemen. Bij de kranenmerken waar wij mee werken kun je achteraf wel de belangrijkste onderdelen zoals de binnenwerken van een inbouwkraan vervangen als dat nodig is.

    Nadeel 2: duurder in aanschaf

    Zoals eerder aangegeven zijn inbouwkranen 1,5 tot 2x duurder in productprijs. Lees het laatste hoofdstuk voor een uitgebreide berekening.

    Inbouwkraan

    Nadeel 3: meer montageuren

    Bij een volledige verbouwing (wastafelkraan, douchekraan + badkraan) kunnen inbouwkranen aanzienlijk meer werk zijn dan opbouwkranen. Elk inbouwdeel moet worden aangesloten op de koud- en warmwaterleidingen maar ook op de tappunten zoals een handdouche of hoofddouche of een eventuele badvulcombinatie.

    Ook is de installateur meer tijd kwijt aan het juist positioneren van een inbouwbox. Je wilt namelijk wel dat je wastafelkraan in het midden van je wastafel komt, een badkraan in het midden van het bad en je douchekraan op de positie die gewenst is.

    Nadeel 4: inbouwdiepte

    Met inbouwkranen dienen de kranen altijd ingebouwd te worden. Dit betekent dat je wel de ruimte moet hebben om deze inbouwdelen in te bouwen. Vaak is die ruimte er niet en wordt er gekozen voor een voorzetwand. Deze snoept vaak wel 8 - 10cm van de ruimte af. Inbouwkranen zijn in kleine badkamers daarom niet altijd de beste optie. Daarom is het altijd verstandig om in jouw situatie te bedenken of je deze ruimte daar voor wilt opofferen.

    Inbouwkraan

    Prijsverschil productprijzen opbouw/inbouw

    Oké, eerder heb ik aangegeven dat een set inbouwkranen wel meer dan 2x duurder kan zijn dan een set opbouwkranen met alles wat er bij komt. Hieronder zal ik wat rekenvoorbeelden schetsen waarbij ik uitgegaan ben van de meest voorkomende series en modellen van Hotbath en Brauer. In de rekenvoorbeelden zitten de volgende type kranen:

    • Wastafelkraan
    • Doucheset met regendouche
    • Badkraan

    Bij de inbouwkranen rekenen we inclusief inbouwdeel.

    Rekenvoorbeeld 1: Hotbath Cobber in chroom

    Opbouw Inbouw
    Wastafelkraan € 195 (CB003C) € 400 (CB005)
    Douchekraan € 845 (SDS9) € 1.229 (IBS20A)
    Badkraan € 719 (B020 + M443) € 1.625 (CB7072)
    Totaal set € 1.759 € 3.254

    Rekenvoorbeeld 2: Hotbath Cobber in geborsteld koper PVD

    Opbouw Inbouw
    Wastafelkraan € 399 (CB003C) € 660 (CB005)
    Douchekraan € 2.595 (SDS9) € 2.619 (IBS20A)
    Badkraan € 1.309 (B020 + M443) € 2.520 (CB7072)
    Totaal set € 4.303 € 5.799

    Rekenvoorbeeld 3: Brauer Edition in chroom

    Opbouw Inbouw
    Wastafelkraan € 141 (5-CE-001) € 224 (5-CE-004)
    Douchekraan € 560 (5-CE-007-1) € 842 (5-CE-076)
    Badkraan € 452 (5-CE-041-3) € 668 (5-CE-022)
    Totaal set € 1.153 € 1.734

    Rekenvoorbeeld 4: Brauer Edition in geborsteld koper PVD

    Opbouw Inbouw
    Wastafelkraan € 213 (5-GK-001) € 325 (5-GK-004)
    Douchekraan € 956 (5-GK-007-1) € 1.235 (5-GK-076)
    Badkraan € 826 (5-GK-041-1) € 1.090 (5-GK-022)
    Totaal set € 1.995 € 2.650

    Verschil montagekosten opbouw/inbouw

    Nu de verschillen in productprijzen bekend zijn is goed om nog te kijken naar het verschil in montagekosten. Het klopt dat inbouwkranen meestal meer montagewerk is dan opbouwkranen, maar dat hoeft niet perse. Dat kan van veel situaties afhangen. Het is voor mij enorm lastig om heel eenvoudig te zeggen, opbouwkranen kost je X en inbouwkranen kost je Y. Er zijn teveel factoren die daar afhankelijk van zijn. Een aantal daarvan staan hieronder:

    Volledig nieuwe badkamer

    Bij het volledig strippen of voor het volledig nieuw opbouwen van een badkamer ontlopen de montagekosten van opbouw- en inbouwkranen elkaar niet veel. Dit komt omdat het leidingwerk nog volledig aangelegd moet worden. En er vanuitgaande dat de inbouwdelen eenvoudig weg te werken zijn. Reken voor een installateur toch wel een volledige dag voor deze werkzaamheden. De montagekosten inclusief extra materiaalkosten kan in deze situatie variëren tussen de € 750 en € 1.500. Voor zowel opbouw- als inbouwkranen.

    Extra voorzetwand(en) bij inbouw

    Wanneer inbouwkranen in een bestaande ruimte niet in de muur kunnen worden gefreesd dan worden er meestal voorzetwanden geplaatst worden om extra inbouwdiepte voor je inbouwboxen te creëren. Als dit het geval is (en dat is het vaker wel dan niet) dan zijn inbouwkranen wel degelijk een stuk duurder qua montage. Als je 2 tot 3 extra wanden moet optrekken om je inbouwboxen kwijt te kunnen, dan is de timmerman nog wel een dag extra aan uren kwijt. Reken daar ook nog eens € 700 - 1000 voor inclusief hout, gips, bevestigingen e.d.

    Communicatie

    Met communicatie bedoel ik de communicatie en afstemming tussen opdrachtgever, aannemer, timmerman, installateur en tegelzetter. In de meest ideale situatie heb je 1 persoon die alles kan, leidingwerk, elektra, tegelwerk en sanitairmontage. Dan heb je namelijk nooit het probleem dat de ene op de ander hoeft te wachten. Echter zijn deze vakmensen schaars en is ook niet altijd realistisch om te verwachten.

    In de praktijk heb je bij een badkamerverbouwing toch wel gemiddeld 2 tot 3 verschillende vakmensen nodig om jouw badkamer op te bouwen. Hierbij heb je vaak te maken met strakke en volle planningen en dat de timmerman op de installateur moet wachten of andersom. Dit kan leiden tot stressvolle situaties, maar ook kunnen er vertragingen en onnodige kosten bij komen kijken. Bijvoorbeeld omdat de timmerman later terug moet komen omdat de installateur de inbouwboxen niet goed of op tijd heeft geplaatst (ik noem maar een random voorbeeld).

    Door dit soort tegenvallende momenten kunnen de montagekosten van je kranen oplopen.

    Meer werk voor de tegelzetter

    Waar je ook rekening mee kan houden is dat een tegelzetter meer werk heeft van inbouwkranen. De tegelzetter moet namelijk om al jouw inbouwboxen heen gaan tegelen. Dit moeten ze vrij precies uitmeten en snijden. De kans dat er een tegel knapt is daarmee ook groter. Bij inbouwkranen zou je wel 1 of 2 uren extra voor de tegelzetter kunnen rekenen. En hopelijk heb je genoeg tegels :).

    Disclaimer

    Hierboven beschrijf ik enkele voorbeelden van situaties die bij een verbouwing van een badkamer voor kunnen komen. Dat is natuurlijk niet gezegd dat dit in jouw verbouwing ook het geval is. De montagekosten voor jouw opbouw- of inbouwkranen zou dus ook lager of hoger kunnen uitvallen.

    Mijn conclusie en advies

    Zowel opbouw- als inbouwkranen hebben elk genoeg voordelen. Is jouw ruimte geschikt voor inbouwkranen en past het binnen het gewenste budget? Dan zijn de stijlvolle inbouwkranen echt een prachtige oplossing voor elke badkamer.

    Maar rijst het totale kostenplaatje van de badkamer toch de pan uit? Of passen inbouwkranen echt niet in jouw ruimte om dat je dan teveel ruimte moet opofferen? Switch dan met een gerust hart naar opbouwkranen. Zoals ik eerder zei, daar is echt helemaal niks mis mee!

    Productenvergelijker 0
    Openen