Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Morgenochtend vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Fijne avond.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Verschillen tussen PVC vloeren en keramische tegels

  Daniel

  Geschreven door:  Daniel Bennik

  18 maart 2024

  Bewerkt op: 21 mei 2024 10:29

  In dit artikel wil ik jou wegwijs maken tussen de verschillen van een (Bobeau) PVC vloer en keramische tegels. Wanneer kies je voor welk vloertype en wanneer juist niet. 

  Verschillen tussen PVC vloeren en keramische tegels

  Om de vergelijking goed te kunnen maken vind ik het belangrijk om uit te leggen dat er tussen PVC en PVC  een aanzienlijk verschil kan zijn. Je hebt namelijk nog de oude vinylrollen, maar je hebt ook PVC vloeren zoals die van Bobeau. Het assortiment van Bobeau noemen wij een "PVC vloer", maar eigenlijk zit het tussen een keramische tegel en een traditionele PVC vloer in. De Bobeau planken bestaan namelijk uit 70% kalksteen en ongeveer 25% PVC.

  Dus in deze vergelijking maak ik het verschil tussen de keramische tegels en de kalksteen-houdende PVC vloeren van Bobeau.

  Gebruik in natte ruimtes

  Tegels zijn bij uitstek geschikt voor natte ruimtes. Niet voor niets zijn tegels verreweg het meest gebruikte materiaal in een badkamer. Een tegel is van zichzelf waterdicht en in combinatie met tegelvoeg en siliconenkit kun je een waterdichte vloer of wand maken. En dat is vooral in een douchehoek natuurlijk een vereiste.

  De Bobeau PVC vloeren zijn van zichzelf ook volledig waterdicht en het kliksysteem is ook gegarandeerd waterdicht. PVC vloeren kun je niet op de wand plaatsen, maar ze zijn in een badkamer ook prima op de vloer te gebruiken. Maar niet in de doucheruimte of douchecabine zelf. Stel je hebt je douchecabine op een douchebak, dan kun je prima de rest van je vloer voorzien van een PVC vloer. Het enige waar je dan nog op moet letten is het juiste gebruik van plinten om de randen goed af te werken.

  Leestip: Is een PVC vloer geschikt voor de badkamer?

  Design

  Qua designs op gebied van tegels is er geen nee te koop. Houtlook, marmerlook, betonlook, natuursteenlook. Zo'n beetje alles kan en wordt tegenwoordig wel op tegels geprint. En de kwaliteit van de prints is tegenwoordig zo goed dat het niet meer van echt te onderscheiden is.

  Hetzelfde geldt voor PVC vloeren. Bij een PVC vloer denken de meesten aan een houtlook. Als je dan kijkt naar de Bobeau PVC planken en de kwaliteit van de prints dan is het bijna niet meer van echt te onderscheiden. Zelfs de houtnerven zijn voelbaar.

  Ook qua prints is er steeds meer mogelijk, al hebben wij die niet. Van alle verkochte PVC vloeren kiest 90% nog steeds voor een houtlook.

  Levensduur

  Tegels hebben vrijwel een oneindige levensduur en kunnen zo 20, 30 of 40 jaar meegaan. En wanneer je er goed mee om gaat zal de tegel er jarenlang hetzelfde uit zien.

  Dit kan een groot verschil zijn met de goedkopere PVC vloeren die in de markt verkrijgbaar zijn. De verschillen met tegels en de PVC vloeren van Bobeau zijn echter niet zo groot. Bobeau geeft zelfs 35 jaar garantie op residentieel (huiselijk) gebruik en 20 jaar garantie op commercieel gebruik.

  Voor zowel bij tegels als bij Bobeau PVC vloeren hoef je er in ieder geval niet over in te zitten dat het niet lang mee gaat.

  Comfort

  Op gebied van comfort wil ik toespitsen op het gevoel hoe je op een vloer loopt qua geluid, maar ook qua temperatuur.

  PVC vloeren zijn van zichzelf stiller en meer geluiddempend dan tegels. Zeker de Nakuru serie. Die is namelijk NSG gecertificeerd en zorgt voor een vebetering van contactgeluidsisolatie van -10 dB voor de lage tonen en -21 dB voor de hoge tonen.

  Een PVC vloer voelt zachter aan dan een tegelvloer. Wanneer je vloerverwarming hebt zullen beide vloeren warm aanvoelen. Heb je geen vloerverwarming dan zal een tegelvloer kouder aanvoelen dan een PVC vloer. In een hete zomer kan dat een voordeel voor tegels zijn, in de winter kan het een voordeel voor de PVC vloeren zijn.

  Kras- en breukbestendig

  Tegels en PVC vloeren van Bobeau zijn beide van zichzelf krasbestendig. Al is het wel zo: alles kan kapot en elke vloer kan krassen. Er bestaat geen krasvrije vloer! Dus ook op tegels en PVC vloeren kun je uiteindelijk krasjes zien. Let bijvoorbeeld vooral goed op met schuivende stoelpoten. Bezuinig daarom ook niet op goedkope viltjes voor onder je stoelen, maar kies daarom ook voor een deugdelijk product zoals de vloerbescherming van Scratch no More. Deze zijn niet goedkoop, maar veel beter voor jouw vloer.

  Tegels zijn wel gevoeliger voor breuken. Tijdens transport, maar ook als de tegelvloer gelegd is. Als je van een hoogte een hamer laat vallen is de kans aanwezig dat je breuk in je tegel hebt zitten die je dan moet vervangen.

  Bij een PVC vloer zal er weinig mee gebeuren. Zeker niet als je kiest voor de Mantaro serie welke voorzien is van een 0,7mm toplaag. Bij uitstek een geschikte vloer voor bijvoorbeeld je woonkamer of keuken waar wel eens iets kan vallen.

  Herstelbaarheid

  Zowel tegels als PVC vloeren kun je relatief eenvoudig herstellen. Stel je hebt een tegel kapot of een PVC plank die kapot is. Die kun je in beide gevallen eenvoudig vervangen, zonder de hele vloer open te halen. In beide gevallen is het altijd handig om een reservedoos op zolder te bewaren, zodat je zeker weet dat je nog een exemplaar in dezelfde kleur hebt liggen. Bij beide type vloeren is het mogelijk om er 1 tegel of plank tussenuit te halen.

  Kijktip: video over hoe je een PVC plank kan vervangen

  Qua herstelbaarheid zit er tussen tegels en PVC vloeren weinig verschil. Behalve dat je een klik PVC plank niet opnieuw hoeft te lijmen en voegen.

  Vloerverwarming

  Als we het over vloerverwarming hebben en dan verschillende vloeren met elkaar willen vergelijken, dan hebben we het al snel over het verschil in warmteverlies, ook wel warmteweerstand of R-waarde genoemd. Dit gaat over het warmte isolerende vermogen van het materiaallaag. Dus hoeveel warmte gaat er aan de bovenkant van jouw vloer verloren. De bovengrens van de R-waarde is 0,1 m2 K/W.

  Tegels hebben van alle vloertypes de laagste warmteverlies van 0,01 - 0,02 m2 K/W. de PVC vloeren van Bobeau zitten op een warmteverlies van 0,02 - 0,03 m2 K/W.

  Als je plat naar deze data kijkt kun je stellen dat tegels beter zijn voor vloerverwarming en wellicht is dat ook zo. Maar de verschillen zijn zo minimaal en beide zitten ruim onder de bovengrens dat het in mijn ogen een onzin discussie is. Er is niemand die mij uit kan leggen wat de verschillen in rendement of kosten zijn.

  Beide type vloeren zijn prima in combinatie met vloerverwarming. Ik zou het niet als hoofdreden nemen om wel of niet voor een bepaalde vloertype te kiezen.

  Prijzen

  Keramische tegels zijn verkrijgbaar in prijzen die erg uiteen kunnen lopen. Er zijn uitschieters, maar grosso modo liggen de prijzen tussen de € 30 - € 100 per m2. Van laag naar hoog segment. Gemiddeld gezien kun je rekening houden met het middensegment en zitten de prijzen rond de € 45 - € 60 m2.

  Waar je met tegels wel rekening moet houden is dat de verwerking van tegels een stuk duurder is dan de verwering van een klik PVC vloer. Bij de verwerking van tegels dien je ook wel rekening te houden met ± € 40 - € 60 per m2. Hier zitten de kosten voor de tegelzetter, tegelijm, voeg, kit etc bij in. Dus stel je hebt een tegel van € 50 per m2, dan kun je in totaal wel op € 100 per m2 komen.

  De prijzen van de Bobeau PVC vloeren liggen tussen de € 55 - € 68 per m2. Qua productprijs hoeft daar dus niet perse verschil in te zitten. In de verwerking wel degelijk. Je hebt namelijk geen extra verwerkingsmateriaal zoals lijm nodig. Wel iemand die het voor je gaat leggen. Wanneer je zelf handig genoeg bent is dat helemaal voordelig.

  Al moet ik er wel bij zeggen, wanneer je een volledige woonkamervloer in PVC wil leggen en dat kost je zo'n € 2500 - € 4000 (afhankelijk van de oppervlakte uiteraard), dan is het misschien wel wijs om een vakman te zoeken die dagelijks niks anders doet dan vloeren leggen.

  Mijn conclusie en advies

  In mijn ogen is er niet perse een goed of fout. Of dat de ene type vloer veel beter is dan de ander. Elke type vloer heeft zijn eigenschappen en voordelen. Ik zou willen adviseren gewoon te kijken naar wat je mooi vindt en daarbij rekening houdt met de samenstelling van je huishouden en in welke ruimte je de vloer wilt leggen.

  Van beide type vloeren kun je tientallen jaren probleemloos plezier hebben.

  Maar wanneer kies je voor tegels?

  Ik zou persoonlijk in natte ruimtes zoals de badkamer altijd kiezen voor tegels. Dan heb je gewoon de garantie dat alle naden en kieren waterdicht zijn, mits goed gelegd uiteraard. Zeker wanneer je in de badkamer doucheruimte zonder douchebak hebt.

  En als je kijkt naar andere ruimtes zoals de woonkamer of keuken. En je vindt qua design een bepaalde tegel mooi, bijvoorbeeld iets op gebied van natuursteenlook, betonlook of marmerlook, dan is de kans groot dat je voor een tegelvloer gaat kiezen.

  En wanneer kies je voor Bobeau klik PVC?

  Als je een houtlook vloer zoekt die niet van echt te onderscheiden is, maar je wilt alle voordelen van waterbestendig, slijtvastheid e.d. Of je wilt een geluidsdempende vloer? Dan is een PVC vloer van Bobeau een hele goed keuze.

  Heb je een huishouden met honden en/of kinderen? Dan voelt een PVC vloer zachter aan en is wellicht een betere keuze voor je.

  Al met al zal een Klik PVC vloer in zijn totaliteit qua prijs lager uit vallen dan een tegelvloer. Dat kan financieel een goede reden zijn om voor een PVC vloer te kiezen.

  Productenvergelijker 0
  Openen