Kennisbank kranen

Wat is het verschil tussen trekwaste en klikwaste?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Bij een wastafelkraan zijn er verschillende mogelijkheden voor een waste. De twee meest gebruikte waste vormen zijn de trekwaste en de klikwaste. Hieronder wordt duidelijk gemaakt wat de verschillen tussen beide soorten waste zijn. Trekwaste Wanneer een kraan over een trekwaste beschikt, bevindt zich er een hendeltje aan de achterkant van de kraan. Met dit hendeltje kan de afvoerplug gesloten en weer geopend worden. Wordt het hendeltje namelijk in gedrukt, dan gaat de afvoerplug omlaag en sluit de afvoer. Het gevolg hiervan is dat het water in de wastafel blijft. Wanneer het hendeltje in de begin stand wordt gezet (omhoog), gaat de afvoerplug weer omhoog. Hierdoor is de afvoer open en stroomt het water weer weg. Op deze manier is de afvoerplug te bedienen zonder natte handen te krijgen. Een losse stop is hierom niet meer nodig. Klikwaste Bij wastafelkranen die beschikken over een klikwaste wordt een klikplug geleverd. Door op de klikplug te drukken sluit of opent de afvoer. De klikplug staat los van de kraan waardoor de kraan zelf niet aangepast hoeft te worden, bijvoorbeeld door een hendeltje aan de achterkant te plaatsen.


Welke waste soorten zijn er?

Geschreven op 15 mei 2018 Door

Inge

Door middel van een waste is het mogelijk om de afvoerplug van een wastafel af te sluiten zodat het water in de wastafel blijft. Een waste behoort tot een afbouwdeel en met een waste bepaal je namelijk de bediening van de afvoerplug. Deze kan geopend of gesloten worden en dat kan op verschillende manieren. Hieronder komen kort de drie meest voorkomende soorten waste ter sprake. Trekwaste Bij een trekwaste bevindt de bediening, om de afvoer te openen of te sluiten, zich aan de achterkant van de wastafelkraan. Deze bediening komt tot stand door middel van een hendeltje wat bestaat uit een hefboom-mechanisme. Wanneer het hendeltje naar beneden wordt gedrukt zal de afvoerplug van de wastafel sluiten. Als het hendeltje weer naar boven wordt bediend, gaat de afvoerplug van de wastafel weer open. Klikwaste In tegenstelling tot een trekwaste, beschikt een wastafelkraan met een klikwaste niet over een hendeltje. Bij een klikwaste wordt er gebruik gemaakt van een klikplug. Deze klikplug bevindt zich op dezelfde plaats als een standaard afvoerplug. Door op een klikplug te drukken zal deze dicht of open gaan. Klik op de link om meer te weten te komen over de verschillen tussen een trekwaste en klikwaste. Kettingwaste Een wastafelkraan met een kettingwaste beschikt over een rubberen afsluiting waarmee de afvoer gesloten kan worden. Deze rubberen afsluiting zit via een ketting vast aan de kraan zodat je de afsluiting niet kan verliezen. De ketting zit aan de voorkant van kraan vast gemaakt.


Wat is WELL (Water Efficiency Label)?

Geschreven op 20 april 2018 Door

Inge

Het WELL, Water Efficiency Label, is een aanduiding voor het waterverbruik van kranen. Dankzij het WELL krijgen gebruikers van een kraan onder andere inzicht in het waterverbruik van een kraan. Duurzaam De maatstaf van het Water Efficiency Label kan vergeleken worden met het energielabel van elektrisch apparatuur. Bij het WELL wordt de maatstaf onder verdeeld naar onder andere privéwoningen en openbare ruimtes. Bij kranen voor privéwoningen is de maatstaf van A t/m D, en bij openbare ruimtes van A t/m F. Bij beide maatstaven is ‘A’ het laagste waterverbruik. Samenvattend is WELL dus het keurmerk voor duurzaamheid bij sanitaire installaties. WELL heeft namelijk betrekking op wastafelkranen, douchekranen etc. Wanneer je kraan de maatstaf ‘A’ heeft, beschik je over een duurzame kraan.


Verschillende soorten kokend water kranen

Geschreven op 16 april 2018 Door

Inge

Een kokend water kraan is een kraan die niet alleen over warm en koud water beschikt, maar ook over kokend water. Deze speciale kraan wordt gebruikt in de keuken en is onder te verdelen in drie soorten. De verschillen tussen de drie soorten worden hieronder toegelicht: De 3-in-1 kokend water kraan Bij de 3-in-1 kranen komen warm, koud en kokend water uit dezelfde kraan. Bij deze soort kraan wordt gebruik gemaakt van bepaalde toepassing technieken (de druk-draai-techniek en trek-draai-techniek) zodat er niet per ongeluk kokend water uit de kraan komt in plaats van koud water. Omdat de 3-in-1 kokend water kranen uit één kraan bestaan, zijn ze ideaal bij een gebrek aan ruimte op het aanrechtblad. De losse kokend water kraan Deze soort bestaat, in tegenstelling tot de 3-in-1 kokend water kraan, uit twee kranen. Namelijk een keukenkraan voor warm en koud water en een kraan voor kokend water. Deze soort kokend water kraan is de meest originele vorm. Bij deze soort kraan zijn er wel twee gaten nodig in het aanrecht. De twintaps Een Quooker kokend water kraan met een twintaps vorm bestaat ook uit twee kranen. In vergelijking met de losse kokend water kraan, bestaat de twintaps over twee kranen die veel op elkaar lijken.


Perlator of spoelstraalmond van een kraan

Geschreven op 12 april 2018 Door

Inge

Een perlator is een soort mousseur en bevindt zich aan het uiteinde van een kraan. Op de afbeelding is het kraanmondstuk aangeduid. In dit gedeelte bevindt zich ook de perlator. De perlator is dus één van de laatste onderdelen waar het kraanwater doorheen stroomt. De perlator voegt lucht toe De ‘lucht mousseur’ zorgt ervoor dat lucht wordt toegevoegd aan het water van een kraan. Het gevolg van de toegevoegde lucht is dat er minder water per tijdseenheid door de kraan gaat. Ondanks dit blijft de kracht van de straal hetzelfde, maar wordt de straal wel iets dunnen. De perlator kan bij alle soorten kranen voorkomen. Overigens wordt er bij een badkraan in veel gevallen minder lucht toegevoegd dan bij een andere kraan, bijvoorbeeld een keukenkraan. Dit komt omdat het bad dan sneller vol kan raken doordat er dan juist meer water wordt gebruikt.


Wat is Hansgrohe ComfortZone?

Geschreven op 5 maart 2018 Door

Inge

Met de Hansgrohe ComfortZone creëer je meer bewegingsvrijheid tussen de kraan en wastafel. Je kan de gewenste hoogte van je kraan instellen en de kraan is draaibaar. Verder beschikt de Hansgrohe ComfortZone over bepaalde veiligheidsstandaards, zoals het voorkomen van branden aan te heet water. De technologie zorgt dus voor een optimaal comfort tussen de kraan en de wastafel.


Wat is Grohe CoolTouch?

Geschreven op 20 februari 2018 Door

Inge

Door middel van de Grohe CoolTouch technologie kan de buitenkant van een thermostaatkraan nooit warmer worden dan de ingestelde temperatuur. De Grohe CoolTouch technologie zorgt ervoor dat het hete water omgeven wordt door een koudwaterkanaal. Het koudwaterkanaal zit het dichtst tegen het chroom aan, hierdoor komt het hete water vanaf de warm water ingang van de thermostaat niet direct in contact met het chroom. Met de Grohe CoolTouch zal een badkraan nooit te heet worden om vast te pakken. De Grohe CoolTouch is dus veiliger, omdat het bijvoorbeeld geen brandplekken meer met zich mee kan brengen.


Productenvergelijker 0
Openen