Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis*

5406 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-

30 dagen bedenktijd

  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5406 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, vanavond in huis

  5406 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Zelf een kapotte of lekkende (keuken)kraan repareren

  Anneloes

  Geschreven door: Anneloes

  21 March 2017

  Zelf een kapotte of lekkende (keuken)kraan repareren
  Reacties

  Heeft u last van een kapotte kraan of blijft uw kraan de hele dag druppelen? Dan is het tijd om zelf uw kraan te repareren. U zult wel denken: ‘Wat maken die paar druppels nou uit?’. Een lekkende kraan verliest gemiddeld zo’n 1100 liter water per jaar! Dit komt neer op:

  1. 20 x douchen
  2. 12 x in bad gaan
  3. 6000 koppen thee zetten
  4. elke dag de auto wassen

  Kortom, een nieuw binnenwerk voor de kraan heeft u snel terugverdiend. Daarnaast wilt u waarschijnlijk ook van het irritante tikkende geluid af. In onderstaande video wordt uitgelegd en voorgedaan hoe u zelf een lekkende kraan repareert. Vervolgens leg ik het – voor de niet-visuele mensen onder ons – tekstueel in stappen uit.

  Om er zeker van te zijn dat de kraan niet meer lekt, gaan we niet alleen het kraanleertje vervangen, maar het complete bovendeel. Anders moet u in de meeste gevallen een maand later alsnog het bovendeel vervangen. Deze manier van repareren geldt voor zowel keukenkranen, wastafelkranen als fonteinkranen.

  1) Voorbereiding

  Weet of meet wat de diameter van uw kraan is. De diameter is 19mm of 22mm. In de meeste gevallen is de diameter 22mm. Echter in oude huizen met oude kranen kan het voorkomen dat u 19mm heeft. Om de diameter te meten kunt u een draaiknop er af halen (zie anders video 0:55) en een meetlint gebruiken om er achter te komen wat de diameter is.

  Koop twee nieuwe kraanspindels. Eén voor de warme kraan en één voor de koude. Kraanspindels zijn in vrijwel elke bouwmarkt en speciaalzaak verkrijgbaar. Denk er wel om wat voor merk- en type kraan u heeft. Elk merk heeft zijn eigen binnenwerk. Noteer daarom altijd het merk en typenummer van de kraan en maak eventueel een foto. Ga vervolgens met deze gegevens naar de winkel.

  Vergeet daarnaast natuurlijk niet om de hoofdkraan dicht te draaien. Of als u over een stopkraan beschikt, kunt u het beste deze dicht draaien. Zo kunnen andere apparaten zoals de wasmachine en droger blijven functioneren.

  Draai vervolgens de kraan open om het restwater eruit te laten stromen.

  2) Demonteer de lekkende kraan

  Als u de nieuwe spullen heeft gekocht is het tijd om de kraan uit elkaar te halen. Draai de doppen er af. Wanneer dit niet met de hand lukt, kunt u het met een schroevendraaier en een stukje karton proberen.

  Draai met een steeksleutel het bovendeel los. Voor een 22mm kraan past de steeksleutel 17 prima. Voor een 19mm kraan kunt u het beste steeksleutel 15 gebruiken. Nu kunt u het bovendeel eraf halen. In dit geval zetten we er een compleet nieuw bovendeel op (inclusief nieuw kraanleer), dus draai het nieuwe bovendeel erop.

  Vervolgens kunt u de knop erop zetten. Voor de andere dop geldt natuurlijk hetzelfde kunstje:

  1. Draaidop eraf
  2. Bovendeel eraf draaien
  3. Nieuw bovendeel erop
  4. Draaidop erop
   

  Veel succes met het repareren van uw keukenkraan. Voor vragen- en of opmerkingen, laat gerust een reactie achter!

  0 Reacties op "Zelf een kapotte of lekkende (keuken)kraan repareren"

  *
  *
  Productenvergelijker 0
  Openen