Prijs

tot

Maximale levertijd
Hoogte kraan in cm

tot

Keukenkranen met uittrekbare uitloop: handdouche of mousseur?

Je ziet het steeds vaker in keukens; een keukenkraan met uittrekbare uitloop. Dit is een kraan waarbij je aan het uiteinde van de uitloop kunt trekken, waardoor er een slang tevoorschijn komt. Deze maakt het mogelijk om de uitloop in alle richtingen te trekken, waardoor je flexibel kunt sproeien. Het gaat vaak om een slanglengte van ongeveer 50 cm. Van het spoelen van groenten en fruit tot het reinigen van vette pannen; de keukenkraan met uittrekbare uitloop is een essentiële toepassing die niet mag ontbreken in de keuken van de chef-kok in eigen huis. Ze toveren jouw aanrecht om tot een multifunctionele ruimte.

...

Lees meer informatie en advies over Keukenkraan met uittrekbare uitloop

80 Artikelen
Filters

Advies over Keukenkraan met uittrekbare uitloop

Verschil: keukenkraan met handdouche of mousseur?

Zowel een handdouche als een mousseur heeft een uittrekbare uitloop. Het verschil zit hem in de grootte en de straal. De handdouche is groter dan de mousseur en daarom ook gemakkelijker te hanteren. Een handdouche ziet eruit als een normale handdouche die je in de badkamer tegenkomt, maar dan beter passend bij de kraan zelf. Hij heeft dus ook een handvat. Een handdouche heeft twee verschillende soorten stralen: een gewone straal, die je bij iedere kraan ziet én een sproeistraal, een uitwaaierende douchestraal die erg geschikt is voor het uitspoelen van de vaat. Wanneer je op het knopje op de handdouche drukt, kun je switchen van straal. Het knopje zorgt ervoor dat je de sproeistraal krijgt. Er zijn een aantal handdouches waarbij de douchestraal kan worden vastgezet en pas de normale straal weer terugkomt wanneer op de knop is gedrukt, maar er zijn ook handdouches die een automatische omschakeling hebben. In dat geval kun je op de knop van de handdouche drukken, waardoor je een sproeistraal krijgt en wanneer de handdouche weer terug in de kraan wordt gezet, gaat hij automatisch over op de gewone straal.

Een mousseur is een soort kop die aan het uiteinde van de uitloop van de kraan zit, bevestigd aan een slang. Een mousseur is kleiner en subtieler dan een handdouche en heeft dus ook geen handvat, maar bestaat alleen maar uit een kop. Deze kun je vastpakken en uit de kraan trekken. Je trekt dus echt een slang met een kleine kop uit de kraanuitloop om bijvoorbeeld een pan af te wassen, vervolgens kun je de slang weer terug in de kraanuitloop begeleiden. Je ziet het dus vaak ook niet wanneer een mousseur een uittrekbare uitloop heeft, in tegenstelling tot veel handdouches. Een ander groot verschil met de handdouche is dat een mousseur (doorgaans) maar één straal heeft, dit is de gewone straal die iedere kraan produceert. Een mousseur heeft dus ook geen knopje, die de handdouche wel heeft.

Verschillende soorten mousseurs

Er zijn verschillende varianten van mousseurs. Sommige mousseurs staan ook wel bekend als perlator, schuimstraal, sproeistraalkop of spoelstraalmond genoemd. In dat geval gaat het om een kop die ervoor zorgt dat er lucht met water gemengd wordt waardoor er minder water door de kraan gaat. De kracht van de straal neemt niet af, maar het is toch waterbesparend. Er zijn verschillende varianten mousseurs en niet iedere mousseur voegt lucht toe aan de straal! Wanneer je te maken hebt met een ‘lucht’ mousseur, zit deze vaak helemaal vast aan de uitloop en is er dus geen sprake van een uittrekbare uitloop. Ook zijn er mousseurs die op een ‘kogel’ gemonteerd zijn zodat deze met de hand te richten zijn. Er zijn zelfs mousseurs die je in moet drukken zodat de waterstraal veranderd van ‘normaal’ naar een sproeistraal, zoals bij de handdouche. Alleen gaat het bij deze mousseurs dus niet om een uittrekbare uitloop. 

Voordelen keukenkraan met uittrekbare uitloop 

Uittrekbare uitlopen zijn erg handig en tijdbesparend als je bijvoorbeeld sla wilt wassen of de vaat wilt uitspoelen. Ze zijn ook erg handig bij dubbele gootstenen, omdat ze gemakkelijk de verste gootsteenhoekjes kunt bereiken. De handdouche heeft twee soorten stralen, die erg goed en gemakkelijk in te stellen zijn. Hiermee vul je makkelijk grote pannen maar spoel je ook groente net zo gemakkelijk af. Zowel uittrekbare handdouches als mousseurs maken het schoonmaken en bereiden van voedsel gemakkelijker dan ooit. Het water komt precies waar jij het hebben wilt.

Als je na het eten de opgestapelde afwas in de keuken ziet staan ben je blij dat je gekozen hebt voor een keukenkraan met uittrekbare uitloop. In een handomdraai is alles snel schoongespoeld. Je vergroot je werkveld waardoor je flexibeler bent in het gebruik van de kraan. 

Verschillende stijlen

Er zijn verschillende stijlen bij keukenkranen met een uittrekbare uitloop te onderscheiden. De stijl die bijna voor iedere keuken geschikt is, is de moderne stijl. Het is een stijl die variatie binnen het genre kent, maar uiteindelijk een tijdloze stijl betreft. De moderne stijl komt het vaakst voor in keukens en is ook het voordeligst geprijsd. De vierkante stijl keukenkranen hebben een robuuste en stoere uitstraling. Dit type keukenkraan zou goed in een industriële inrichting. Deze kubistische stijl wordt door ons geroemd vanwege zijn uitstraling, maar is helaas niet altijd even praktisch. De vierkante grepen vallen namelijk niet altijd even lekker in de hand, dit is iets om rekening mee te houden. 

Keukenkraan met hoge of lage uitloop

Er zijn twee typen of modellen keukenkranen te onderscheiden: keukenkranen met hoge uitloop en met lage uitloop. Beide typen kunnen over een uittrekbare uitloop beschikken. Keukenkranen hebben over het algemeen een langere uitloop in vergelijking met sanitairkranen. Dit zorgt ervoor dat ook je grote pannen onder de keukenkraan passen. Ook beschikken sanitairkranen niet over een uittrekbare uitloop en keukenkranen wel. Keukenkranen met uittrekbare uitloop kunnen een lage of een hoge uitloop hebben. Beide typen uitlopen kunnen maar op één manier worden gemonteerd en dat is op het blad. Kijk dus, vooral bij een lage uitloop, goed hoe diep je spoelbak is en hoe hoog de uitloop van de kraan is, zodat je voldoende ruimte hebt om er pannen onder te zetten. Een uitloop mag uiteraard nooit groter zijn dan de breedte en diepte van de spoelunit. 

Verschillende uitloop vormen

De keukenkraan met uittrekbare uitloop kent verschillende uitloop vormen, deze zijn als volgt: C-uitloop, L-uitloop, U-uitloop, rechte schuine uitloop en de gebogen schuine uitloop. De C-uitloop is de meest populaire uitloop bij keukenkranen met een uittrekbare uitloop. Deze uitloop gaat recht naar boven, waarna hij rond afloopt. De L-uitloop is (zoals het woord al zegt) een L-vormige uitloop, de kraan heeft dus een rechte uitloop. De U-uitloop is in feite een hoekigere versie van de C-uitloop. De U-uitloop heeft een wat robuustere look in vergelijking met de C-uitloop, die een wat zachtere look heeft. De rechte schuine uitloop is een rechte uitloop, die quasi verticaal loopt. Een gebogen schuine uitloop loop ook quasi verticaal, maar in dit geval loopt de uitloop niet recht, maar in een (licht) gebogen vorm. 

Keukenkraan met uittrekbare uitloop: de verschillende kleuren

Keukenkranen met een uittrekbare uitloop zijn te krijgen in twee verschillende afwerkingen: Chroom en RVS. Beide materialen worden vaak gebruikt in keukens en is dan ook geschikt voor bijna iedere stijl keuken. Chroom wordt het meest geplaatst, maar ook RVS is populair. Chroom heeft een goede weerstand tegen corrosie. Roestvrijstaal is robuust en hygiënisch, omdat het materiaal de bacterievorming- en verspreiding bemoeilijkt.

Wij bieden keukenkranen met uitrekbare uitloop aan van geroemde merken als Grohe en Hansgrohe, maar ook ons eigen huismerk Blinq zit in het assortiment. Alle merken die wij aanbieden staan garant voor hoogwaardige producten. We hebben bijna alles op voorraad, dus je kunt je keukenkraan de volgende werkdag al in huis hebben!

Vergelijken 2
Filter Filters
Productenvergelijker 0
Openen