Weg met die vieze geurtjes in de badkamer!

Weg met die vieze geurtjes in de badkamer!

Inge

Geschreven door: Inge

20 oktober 2017

Reacties

Je hebt vast wel eens opgemerkt dat je badkamer niet altijd even lekker ruikt. We snappen dat je niet iedere dag de badkamer van boven tot onder gaat poetsen. Maar die nare luchtjes in de badkamer zijn alles behalve fijn tijdens het tandenpoetsen of wanneer je lekker in bad ligt.

De onderstaande tips helpen je om van de vieze luchtjes af te komen! Heb je zelf nog een gouden tip? Deel het dan met ons!

Vieze lucht uit het doucheputje

Bah, een vieze lucht uit het doucheputje of afvoergoot… het is de meest voorkomende oorzaak van stank in de badkamer. En dat is ook niet zo gek. Er gaat op een dag heel wat door het doucheputje heen. Haren, zeepresten en stof zorgen er voor dat alles vast kan gaan zitten en gaat rotten. En daar komt vervolgens de vieze stank vandaan.

Dagelijks klusje

Begin met het dagelijks verwijderen van haren in het doucheputje. Alle andere rest blijven hier ook gemakkelijk in vast zitten en zorgt snel voor verstopping. Als je na iedere douchebeurt de haren er uit haalt, merk je al snel verschil. Een ouderwetse rubberen zuignap is natuurlijk ook erg effectief. Plaats bij verstopping de ontstopper op het afvoerputje en pomp de ontstopper een aantal keer op en neer. Waarschijnlijk trek je op deze manier al heel veel vastzittende troep los. De prop met vuil weggooien en klaar!

Met een schepje soda erbij voorkom je verstoppingen op een natuurlijke manier. Gooi een schepje soda in het afvoerputje en spoel het putje vervolgens door met heet water. Soda ontvet en ontsmet en maakt de kans op een volgende verstopping een stuk kleiner. Denk er met kunststof afvoerbuizen wel om dat het geen kokend water is. Echt last van hardnekkige verstopping? Haal dan een fles met chemisch ontstoppingsmiddel.

Zorg voor goede badkamerventilatie

Het wordt makkelijk over het hoofd gezien, het reinigen van de mechanische ventilatie. Wanneer de ventilatie niet regelmatig wordt schoon gemaakt, bestaat de kans dat de filters en kanalen verstopt raken. En een verstopte ventilatie zorgt voor vieze geurtjes! Door regelmatig schoonmaken blijven de filters fris en dus je badkamer ook.

Schimmel op het plafond

Als de ventilatie in je badkamer niet goed werkt, kan dat zorgen voor schimmel. Schimmel in de badkamer valt niet gelijk op. Het begint met kleine zwarte puntjes op het plafond en op de wanden. Deze plekken worden steeds groter als je er niks aan doet. De schimmel ziet er niet alleen vies uit, het zorgt ook voor een viezen, muffe geur. Reinig de schimmel daarom regelmatig. Wil je de wanden en plafond voorzien van een nieuwe, frisse verflaag? Kijk dan eens naar speciale schimmelwerende muurverf voor in de badkamer.

Stank uit het putje van de wasbak

Ruik je steeds een nare lucht uit het putje van de wastafel, ondanks dat je deze net nog schoon hebt gemaakt? Grote kans dat het sifon droog staat. De zwanenhals moet altijd voorzien zijn van een laagje water, want dit laagje houdt ongewenste geurtjes tegen. Om te voorkomen dat het water verdampt kan je een klein beetje babyolie in de afvoer gieten. De baby olie blijft op het water drijven en voorkomt dat het water kan verdampen. Bovendien ruikt het ook nog eens lekker!

Het kan ook zijn dat de beluchting niet goed werkt. Er wordt dan water aangezogen in de sifon en hierdoor wordt de vieze geur verspreid in de badkamer. Door een sifon te plaatsen met beluchter los je dit probleem snel op.

Als de afvoer verstopt is, plaats je een emmer onder de sifon van de wastafel en plak je de overloop van de wastafel af met een stuk tape. Je kunt vervolgens de sifon losschroeven. Even goed schoon maken en vervolgens weer vastzetten en de verstopping moet opgelost zijn. Loopt het water daarna nog steeds niet goed weg, gebruik dan een chemisch ontstoppingsmiddel.

Een stinkend toilet

Onlangs vertelden wij jullie over het Geberit Duofresh toilet. Een ideaal toilet die er  voor zorgt dat je geen vieze geurtjes meer ruikt tijdens het toiletbezoek. Er zijn alleen naast deze geuren ook nog andere oorzaken van een stinkend toilet.

Verborgen vuil bij de toiletpot

De meeste badkamers zijn voorzien van een wandtoilet. Erg handig, maar het kan ook veel vieze geurtjes met zich meebrengen. Ondanks een grondige poetsbeurt wil het voorkomen dat het toilet naar urine blijft ruiken. Heel erg vervelend, maar wat kan je er nou tegen doen?

In de meeste gevallen komt de stank onder de rand van het toilet vandaan. Deze plek is lastig te bereiken tijdens het schoonmaken en zo krijg je een ophoping van kalk en urinesteen die zorgt voor de vieze stank. Met een speciale wc-borstel kan je hier goed bij.

De aanslag kan je het beste op de volgende manier verwijderen:

  • Laat een oplossing van water en azijnzuur in 8 tot 10 uur inwerken. Doe dit bij voorkeur ’s nachts, aangezien de toiletpot over het algemeen niet wordt gebruikt.
  • De volgende ochtend verwijder je de kalkaanslag met de (speciale) toiletborstel.
  • Bij aangekoekt vuil kan je dit met behulp van wat schuurmiddel en een toiletborstel of schuursponsjes verwijderen.

Wil de urinesteen niet weg? Probeer het dan eens met speciale urinesteenverwijderaar.

Vergeet de toiletbril niet

En heb je de wc bril wel eens van de toiletpot afgehaald? Er gaat na verloop van tijd veel vuil onder de zitting zitten. Hier kan je niet bij tijdens het schoonmaken. Schroef daarom de bril van de toiletpot af om deze goed schoon te kunnen maken. De bril is er makkelijk af te schroeven. Maar om het jezelf makkelijker te maken kan je ook een afklikbare wc-bril aanschaffen.

Je kunt natuurlijk ook een lekkere geur in de badkamer verspreiden door middel van een laagje lekker geurend water onder in het bakje van de wcborstel of toilet verfrisser. Een andere goede tip is om een aantal druppen geurende olie in het kartonnetje van de toiletrol te druppelen. Elke keer als je wat toiletpapier gebruikt ruik je heerlijk frisse geur Dit is natuurlijk geen oplossing, maar maakt je verblijf in de badkamer wel wat aangenamer.

Stinkend wasgoed

Een vieze, muffe geur… dat is het gevolg van wasgoed wat nat wordt weggelegd in een afgesloten ruimte. Hang daarom je handdoeken op aan de radiator om te drogen. Leg de handdoeken en andere natte wasgoed pas in de wasmand als ze helemaal droog zijn. Natte kleding in de wasmachine moet je er ook zo snel mogelijk uit halen om te voorkomen dat het gaat stinken. Zonde van je pas gewassen was!

1 Reacties op "Weg met die vieze geurtjes in de badkamer!"
Auteur-blog-comment
Door Vincent op 14 mei 2019

Ik heb in het verleden ook vaak last gehad van vieze geurtjes in mijn badkamer. Deze kwamen vooral van mijn gootsteen vandaan. Ik maar regelmatig het sifon schoon, om zo deze overlast te verhelpen. Ook zorg ik ervoor dat er altijd een laagje water in het sifon staat.

Door Vincent op 14 mei 2019

Ik heb in het verleden ook vaak last gehad van vieze geurtjes in mijn badkamer. Deze kwamen vooral van mijn gootsteen vandaan. Ik maar regelmatig het sifon schoon, om zo deze overlast te verhelpen. Ook zorg ik ervoor dat er altijd een laagje water in het sifon staat.


*
*
Productenvergelijker 0
Openen