Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, maandag in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Hoe betegel ik mijn badkamervloer?

  Hoe betegel ik mijn badkamervloer?


  Het tegelen van de badkamer lijkt op het eerste gezicht een klus die je als hobbyklusser niet zelf moet willen doen. En eerlijk is eerlijk, er zijn absoluut makkelijkere klusjes te bedenken. Als je het type bent dat zelfs het ophangen van planken liever uitbesteedt aan een professional - niks om je voor te schamen! - dan kun je het tegelen van de badkamervloer waarschijnlijk beter ook aan een specialist overlaten. Maar ben je een beetje handig? Dan is het eigenlijk best te doen, mits je er rustig de tijd voor neemt. 

  charles-zy0s5QJZTYo-unsplash.jpg

  Wat heb je nodig?

  • Tegels(10-15% extra in verband met snijverlies)
  • Tegellijm (kies voor een waterdichte poederlijm als je een inloopdouche wilt)
  • Tegelreiniger
  • Lijmkam
  • Troffel
  • Krijt
  • Kimband/pasta (optioneel)
  • Voegmiddel*
  • Tegelsnijder
  • Tegelzaag
  • Tegelvijl
  • Voegenkruisjes
  • Sanitairkit*
  • Voorstrijk of primer (optioneel, voor als je over een bestaande tegelvloer tegelt)


  Voegmiddel en kit in dezelfde kleur. Heb je witte tegels, kies dan voor een zilvergrijze voeg. Witte voegen verkleuren altijd een beetje en dan lijken ze vies naast je helderwitte tegels.


  Om te beginnen

  Je kunt over je oude tegelvloer heen tegelen, maar daar zitten een paar nadelen aan. Je vloer komt dan een stukje omhoog en komt naast de muurtegels te liggen. Dat kan er raar uitzien. Ook moet je je deur waarschijnlijk een stukje inkorten als je dit doet. Het is vaak mooier om de oude tegelvloer te verwijderen. Hoe dan ook moet de ondergrond waar je op werkt vlak, stof- en vetvrij zijn. Vlak maken, gaat vaak het best met egalisatiecement. Om de ondergrond goed schoon te maken, gebruik je tegelreiniger. 

  Waterdicht maken

  De grens tussen vloer en muur noem je de kim. De kim is een zwakke plek als het gaat om het waterdicht maken van de badkamer, hoe goed je de naden ook afkit. Het is verstandig om hier kimband met kimpasta aan te brengen, helemaal als je voor een inloopdouche kiest in plaats van een douchecabine. Tegel je over een bestaande tegelvloer, waarvan de waterdichtheid niet is verbroken, dan is dit niet nodig. Gebruik dan wel een voorstrijkmiddel om te zorgen dat de tegellijm later goed hecht op de gladde tegels!

  Bron: Digsdigs.com


  Bron: Thelocalproject.com.au

  Waar moet je beginnen?

  Tenzij je de grootste mazzelaar ter wereld bent, zul je aan een of meerdere randen van je vloer tegels op maat moeten gaan zagen. Die op maat gezaagde tegels noemen we 'passtukken'. 

  Er zijn een paar mogelijkheden voor het vinden van een beginpunt. Je kunt vanuit het midden van de ruimte beginnen als je de vloer symmetrisch wilt leggen, met gelijke passtukken aan alle zijden. Zoek in dat geval het middelpunt van elke muur en trek met krijt een lijn van de ene kant naar de andere. Het kruispunt is het middelpunt van de ruimte en tevens je beginpunt voor het tegelen. 

  Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met het leggen van hele tegels langs een element in de badkamer dat visueel de aandacht trekt, bijvoorbeeld een inbouwbad. Dan is het soms mooier om geen passtukken voor het bad langs te hoeven leggen. Is er een deel van de badkamer waar passtukken niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld een groot badmeubel? Dan kun je ervoor kiezen om aan de tegenovergestelde zijde te beginnen met hele tegels en daarnaar toe te werken. 

  Zorg hoe dan ook dat je eerst een aantal tegels 'proeflegt', zonder lijm dus, zodat je kunt zien wat het effect is van je keuze.


  Het echte werk

  Maak de tegellijm volgens de instructies op de verpakking. Breng de lijm op de vloer aan met een troffel - niet meer dan een vierkante meter per keer, want het droogt snel. Verdeel de lijm met een lijmkam door deze stevig tegen de vloer te drukken. Plaats de eerste tegel en druk hem stevig in de lijm. 

  Plaats een voegkruisje strak tegen de tegel en druk dit ook goed in de lijm. Je kunt ze laten zitten, want er komt later gewoon voegmiddel overheen en dan zie je er niets meer van. Plaats daarna de volgende tegel, en ga zo verder.  

  Zorg dat je lijmresten direct van de tegels veegt met een vochtige spons. Kijk regelmatig of alles op het zicht nog recht loopt. Zolang de tegellijm niet droog is, kun je de tegels nog wat corrigeren. Met een lat kun je controleren of de tegels aan de voorkant netjes uitgelijnd zijn (dit werkt alleen als je de tegels niet verspringend legt).

  Bron: Garden Trading
  tegelen_4.jpg

  De voegen

  De tegellijm moet 24 uur drogen voordat je de tegels kunt gaan voegen. Voegmiddel breng je aan met een rubberen spaan. Net als de tegellijm droogt ook het voegmiddel erg snel, dus je moet snel en zo netjes mogelijk werken. Er zal een waas van voegmiddel zichtbaar blijven op de tegels. Dit maak je schoon met een tegelreiniger, liefst zodra de voegen zijn uitgehard (24 uur). Kit tot slot alle naden dicht met een speciale sanitairkit. 

  Makkelijk? Nee, niet precies. Maar wel te doen, en als het resultaat er dan eenmaal in ligt, dan heb je natuurlijk wel eeuwige bragging rights verdiend!  Heb jij wel eens een tegelvloer gelegd en was je blij met het eindresultaat? 


  Productenvergelijker 0
  Openen