Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Wasmachine in de badkamer. Wel of niet verstandig?

    Wasmachine in de badkamer. Wel of niet verstandig?

    Misschien vraag je je dit af vanwege praktisch oogpunt. Want dan is de wasmachine vlak bij de wasmand. Of misschien is er in je huis gewoonweg geen andere mogelijkheid dan de wasmachine in de badkamer te plaatsen. Hoe dan ook is het goed te weten of het wel verstandig is. En waar moet je eigenlijk op letten als je de wasmachine in de badkamer neer zet?

    Mag een wasmachine in de badkamer staan?

    Het korte antwoord is: ja. Maar er is wel wat voorbereiding nodig voordat het veilig in de badkamer kan staan. Want stroom en water gaan nou eenmaal niet goed samen. Het is dus heel belangrijk dat je hier goed mee om gaat.

    De badkamer is verdeeld in verschillende zone’s. Dit heeft te maken met hoe vochtig de verschillende delen van de badkamer worden, aan de hand van de plek van je douche en wastafel. Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat. Meer informatie over zones lees je hier.

    ''Zone 2 is de ruimte van 0 tot 60 cm naast het bad of de douchecabine
    tot een hoogte van 2,25 m. Bij een douchekop zonder douchecabine is er geen zone 2.'' 

    Hoe leg ik een trekschakelaar aan?

    1. Verwijder eerst het kapje die op de wasmachine trekschakelaar zit en controleer of de wasmachine en de stroom uit is geschakeld.
    2. Bepaal waar je de trekschakelaar wilt bevestigen. Boor eerst 4 gaten in de muur en monteer vervolgens de achterwand van de trekschakelaar met pluggen en schroeven.
    3. Sluit vervolgens de draden van de aanvoerleiding aan. Er zijn drie draden en drie klemmen.
      – De bruine installatiedraad gaat op de P-klem.
      – De blauwe draad op de klem er naast.
      – De geel/groene draad op de aardeklem van de trekschakelaar.
    4. De stekker kan van het wasmachinesnoer worden geknipt. Leg een paar centimeter draden blood met een striptang. Stel de tang goed af zodat je de isolatielaag van het snoer niet beschadigd.
    5. Tot slot steek je het snoer door de waterdichte afsluitdop van de trekschakelaar. Bevestig de draden aan de juiste polen en zet het kapje weer terug op de trekschakelaar. Kijk goed na of alles goed aangesloten is en bevestig het touwtje aan de schakelaar.

    Veiligheid voor alles

    Je badkamer is gebouwd op het gebruik van water. Er zal een afvoerputje aanwezig zijn om het water af te voeren. Maar wanneer je wasmachine stuk gaan en gaat lekken, dan kan dit kleine putje het vele water niet aan. Je hoopt het niet dat het gebeurd, maar dit kan de beste wasmachine overkomen. Om een extra veiligheid in te bouwen, kan je een waterstop plaatsen. De nieuwste wasmachines hebben dit er standaard op zitten. De oudere machines hebben dit niet, maar je kunt dit er zelf opzetten.

    Een ander alternatief is het plaatsen van een watermelder of een lekbak. De lekbak zal echter niet genoeg water op kunnen vangen als je wasmachine lekt. Dit is dus vooral geschikt voor kleine lekkages. Het nadeel van een watermelder is dat je wel thuis moet zijn om het alarmsignaal te horen. Anders loopt je badkamer alsnog vol water. En let er uiteraard op dat de wasmachine op een stevige ondergrond staat en niet kan wiebelen. Als je de wasmachine aan hebt, kan deze door de hoge toeren heen en weer geschud worden. Dit kan een trillend geluid veroorzaken en de schroefjes kunnen losser gaan zitten. Een goede, stevige ondergrond kan dit voorkomen.

    Kan ik mijn droger ook in de badkamer zetten?

    Om de droger ook in de badkamer te kunnen zetten, is het ten eerste belangrijk dat er ook een afvoer aanwezig voor de droger. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar veelal is dit een essentieel onderdeel. Net als bij de wasmachine is het voor de droger ook belangrijk dat deze in zone 2 of hoger gemonteerd wordt.

    Let er goed op of je trekschakelaar en de betreffende groep geschikt is om twee apparaten tegelijk aan te sluiten. Meestal worden beide machines op een aparte groep aangesloten. Wanneer je deze groep niet vrij hebt, zal je moeten overwegen of je deze wilt laten bijplaatsen door een erkend installateur.

    Goede ventilatie in de badkamer

    Let er uiteraard ook op dat de badkamer goed geventileerd wordt. Helemaal als je de droger ook in de badkamer hebt staan. Wanneer je je was wilt drogen in een niet geventileerde badkamer, zal je was minder snel droger. Hoe dit kan? Zonder ventilatie is je badkamer warmer, vochtiger en natter. De temperatuur van de badkamer ligt hoger en het verschil tussen de gevoelstemperatuur van de ruimte en de warmte van de droogtrommel is dan te klein. Het gevolg is dat de kleding minder snel gedroogd wordt.

    Stijlvolle badkamers mét wasmachine

    De nieuwste wasmachines zien er strak uit en zijn zelfs verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wil je je witgoed liever niet in het zicht? Dan kan je altijd een mooie ombouw maken om je witgoed subtiel te verbergen. Let er natuurlijk wel altijd op of de apparaten genoeg ademruimte krijgen als ze ingebouwd worden. Vraag dit voor de zekerheid na bij de leverancier.

    Om je te laten zien dat een wasmachine en droger ook op een mooie manier verwerkt kunnen worden in je badkamer, vind je hieronder wat mooie inspiratie om je een beetje op weg te helpen!

     
    Wasmachine in de badkamer.jpg

    Bron: Phyllis Rhea

    wasmachine in de badkamer-1.jpg

    Bron: Mariani Manja

     


    Productenvergelijker 0
    Openen