Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen

5047 klanten beoordelen ons met een 9.1

Gratis bezorging vanaf 50,-

30 dagen bedenktijd

Showroom

  Je winkelwagen is leeg

  Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen

  Inge

  Geschreven door: Inge

  25 May 2017

  Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen
  Reacties

  De badkamer is bij uitstek een plek waar gemakkelijk schimmel kan ontstaan. Een schimmel ontstaat uit een combinatie van vocht en warmte. Deze twee elementen zijn veelvuldig aanwezig in elke badkamer. Hoe herken je schimmel en hoe kun je het voorkomen of verwijderen?

  Wat is schimmel eigenlijk?

  Het is goed mogelijk dat je eens schimmelplekken in je badkamer hebt aangetroffen. Schimmel is te herkennen aan zwarte puntjes op sauswerk of op kitranden en voegen. Het is in extremere gevallen ook mogelijk dat er een roze of rode waas verschijnt. Schimmel kan ook zorgen voor een muffe, vieze geur. Naast dat het er smerig uit ziet, kan schimmel ook nog voor lichamelijke problemen zorgen. Zo kan het luchtwegklachten veroorzaken of het verergeren. Het nemen van een douche zorgt ervoor dat er in korte tijd veel vocht in de badkamer kan ontstaan.

  Bij te weinig ventilatie zal vocht zich op ieder oppervlak condenseren. Dit is vooral het geval bij materialen met een koud oppervlak, zoals spiegels, ramen, plafonds en tegels. Wanneer een oppervlak langere tijd vochtig blijft, is schimmelvorming een mogelijk gevolg. Het mag duidelijk zijn dat schimmel weghalen beter is dan het te laten zitten.

  Vocht en ventilatie

  Vocht moet zo snel mogelijk naar buiten worden afgevoerd om schimmelvorming te voorkomen. Een raam open zetten helpt, of zet een plafondventilator aan. Maak de ventilator regelmatig schoon voor een goede luchtdoorstroming. Wanneer deze mogelijkheden er niet zijn, dan is een ventilatieroostereen uitkomst. Een vochtige badkamer kun je herkennen aan het volgende:

   1. De vochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 70%. Dit kun je meten met een hygrometer;
   2. Condens (vocht) op oppervlakten zoals ramen, muren of spiegels;
   3. Een vieze, muffe lucht;
   4. Roest op bijvoorbeeld een radiator;
   5. Zwarte plekken (schimmels) op het plafond of op muren;
   6. Loslatend verf of stucwerk.

  Schimmelvorming voorkomen

  Voorkomen is beter dan genezen. Om schimmel te voorkomen, is het aan te raden de badkamer met een handdoek of een trekker af te nemen. Heb je een verwarming in de badkamer? Zet deze dan aan voor het douchen. Opgewarmde muren zorgen ervoor dat waterdamp minder snel condenseert op de muren, waardoor er weer minder schimmelplekken ontstaan. Ook is het belangrijk dat er geen beschadigde voegen, kitranden en tegels in een badkamer aanwezig zijn. Repareer of vervang deze, want vocht kan er zich indringen. Let op met het openen van de badkamerdeur, als de badkamer vochtig is. Het vocht wordt daardoor snel afgevoerd en komt in andere ruimtes in het huis terecht, waardoor ook daar schimmel kan ontstaan.

  Schimmel verwijderen

  Trek allereerst een paar handschoenen aan en draag een gezichtsmasker zodat je je beschermt tegen sporen van schimmel. Heb je schimmel ontdekt in je badkamer of elders in huis, dan is het verstandig deze te verwijderen met schimmel bestrijdende reinigingsmiddelen. Vaak zijn schoonmaakmiddelen niet milieuvriendelijk. Daarom is het aan te raden eerst een warme sodaoplossing (zes gram soda op een liter water) te gebruiken. Spoel daarna schoon met water. Hardnekkige schimmelvlekken kun je verwijderen met bleekmiddel (25 ml op een liter water).

  Dep met een spons op de schimmelplekken. Laat dit opdrogen zodat de schimmel verdwijnt. Is dit niet het geval na een dag wachten, voer dan dezelfde handeling nogmaals uit. Soms is schimmel niet gemakkelijk of zelfs niet te verwijderen zoals bij poreus materiaal, doordat ze te diep zijn doorgedrongen in het oppervlak, bijvoorbeeld bij gipsplaten en plafondtegels. Gooi deze in dit geval weg. Bij semi-poreus materiaal zoals hout en beton kan ook schimmeldoordringing voorkomen, waarbij reinigen soms wel of soms niet kan, afhankelijk van de situatie.

  Bij niet-poreus materiaal, waarbij doorgaans alleen het oppervlak wordt aangetast door schimmel, is reinigen eenvoudiger. Nadat schimmel is verdwenen, kunt u het oppervlak weer overschilderen met speciale anti-schimmelverf. Gebruik de tips uit dit artikel om schimmelvorming te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor de badkamer, maar ook de gezondheid.

  Lees hier ook hoe je de badkamer schoon moet maken.

  Heb je zelf ook nog tips? Laat het gerust hieronder weten!

  1 Reacties op "Schimmel in de badkamer voorkomen en verwijderen"
  Auteur blog comment
  Door Vincent op 3 April 2019

  Bedankt voor de goede tips. Ik ga ze zeker gebruiken om van mijn schimmel in de badkamer af te komen. Daarnaast ga ik de anti-schimmelverf ook eens uitproberen. https://www.vochtbestrijding.nl/Servicegebied/haarlem

  Auteur
  Door Vincent op 3 April 2019

  Bedankt voor de goede tips. Ik ga ze zeker gebruiken om van mijn schimmel in de badkamer af te komen. Daarnaast ga ik de anti-schimmelverf ook eens uitproberen. https://www.vochtbestrijding.nl/Servicegebied/haarlem


  *
  *
  Productenvergelijker 0
  Openen