Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, maandag in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, maandag in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Hoe een badkamermeubel plaatsen/ophangen?

  Hoe een badkamermeubel plaatsen/ophangen?

  Je kunt natuurlijk een klusser vragen om een badkamermeubel in jouw badkamer te installeren, maar wanneer je dit liever zelf doet, is het belangrijk om te weten welke stappen ondernomen moeten worden. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het onderwerp: Een badkamermeubel plaatsen.

  In dit geval gaat het om een combinatie van een onderkast met wastafel, bovenkast met spiegel en een kolomkast. We gaan er in deze situatie van uit dat de verschillende kasten al in elkaar zijn gezet en dat ze klaar zijn voor plaatsing. Volg alle stappen op om een mooi eindresultaat te bereiken!

  badmeubels.jpg

  Benodigdheden badkamermeubel plaatsen 

  Het is goed om vooraf te weten wat nodig is bij het installeren van badkamermeubelen. Allereerst is, vanzelfsprekend, een badkamermeubel nodig met eventueel de bijhorende onderdelen. Wat materialen betreft, gaat het om schroeven, pluggen, flexibele leidingen en een sanitairkit. Gereedschappen die nodig zijn: een boormachine, rolmeter, waterpas, potlood, en verstelbare steeksleutel. Heb je alles? Ga dan verder met het stappenplan.

  Stap 1: Plaats de onderkast 

  Geberit Icon onderkast

  Allereerst is het belangrijk om de beschikbare ruimte zorgvuldig te meten en rekening te houden met de aan- en afvoer van warm en koud water. Afmetingen van badkamermeubelen verschillen nogal, uiteenlopend van ongeveer 50 cm tot zelfs 120 cm breed. Wanneer er ook een kolomkast wordt geplaatst, hou dan ook rekening met de ruimte die deze kast in beslag neemt naast de onderkast. Sommige mensen plaatsen liever eerst de kolomkast.  

  Zodra het meetwerk klaar is, kunt u de onderkast plaatsen. Doorgaans is de hoogte van het badkamermeubel, inclusief wastafel, ongeveer 90 cm. Trek daarbij de wastafel er nog af, want zo blijft de hoogte van de onderkast over. 

  Vervolgens kun je gaten boren voor af- en toevoerleidingen. Hiervoor kan een gatenzaag gebruikt worden. Wanneer de plaats van de onderkast gekozen is, breng je muurplaten tegen de muur aan. Daarna is het tijd om de bevestigingshaken, die aan de achterkant van de onderkast horen, helemaal uit te draaien. Dit vereenvoudigt het proces van muurplaten vasthaken.  

  Omdat een kast nogal zwaar kan zijn, is het aan te raden met meerdere personen het product op de juiste plaats te zetten. Hang met regelschroeven de kast tegen de muur. Om te controleren of de onderkast recht hangt, gebruik je een waterpas. Controleer zowel de lengte- en breedterichting.

  Stap 2: Plaats de wastafel

  Geberit Icon wastafel

  Nadat de onderkast op de juiste plaats is aangebracht, moet de wastafel worden geplaatst. Installeer de kraan op de wastafel. Kranen worden vaak niet meegeleverd bij badkamermeubelsets. Lees de instructies van de fabrikant om er zeker van te zijn dat de kraan op de goede manier wordt geplaatst. Dichtingsringen moeten niet worden vergeten. Vervolgens moet de afvoer gemonteerd worden.

  Om de wastafel naadloos op de onderkast aan te sluiten, is het belangrijk om de plaats goed af te tekenen waar de bouten moeten komen. De wastafel moet vervolgens over de bouten geschoven worden. Dit kun je het beste doen met meerdere personen, aangezien de wastafel zwaar kan zijn en met uiterste precisie over de bouten geschoven moet worden. Draai vervolgens de moeren op de bouten om de wastafel stevig tegen de muur vast te hangen.

  Hierna moet je de afwatering van de kraan en wastafel aansluiten. Sluit de afwatering aan op de afvoerleiding en de kraan op de toevoerleiding. Test daarna of het werkt. Als alles goed lijkt te werken, is het belangrijk om met sanitairkit de naad tussen de wand en wastafel te kitten.

  Stap 3: Plaats de kolomkast

  Geberit Xeno2 hoge kast

  Wanneer de onderkast en wastafel geplaatst zijn, is het tijd voor de kolomkast. Plaats de kolomkast tegen de muur op de plaats waar deze moet komen te hangen. Op de plaats waar de muurplaten moeten komen, teken je het af. Met de muurplaten haak je de kolomkast vast aan de wand. Boor de afgetekende gaten in de muur, plaats de muurplaten en schroef ze vervolgens vast. 

  Bevestig de kolomkast door de bevestigingshaken aan de achterkant van de kast over de muurplaatjes te schuiven. Omdat een kolomkast nogal zwaar kan zijn, is het ook hier aan te raden het met meerdere personen te bevestigen. Gebruik regelschroeven om de kast op de juiste manier tegen de wand te bevestigen. Regelschroeven kun je via de binnenkant van de kast vastmaken.

  Stap 4: Plaats de bovenkast met spiegel

  Geberit Option spiegelkast

  Boven de onderkast en wastafel hoort natuurlijk een mooie bovenkast met spiegel (of spiegelkast). Plaats de bovenkast op dezelfde werkwijze als de onderkast. Aangezien je de kolomkast en onderkast eerder hebt geplaatst, kun je de plaats van de bovenkast gemakkelijker bepalen vanwege de hoogte van de bovenkast en de plaats van de onderkast. Plaats de muurplaten op de wand en hang de bovenkast erop. 

  Met regelschroeven kun je de bovenkast op de juiste manier aan de wand bevestigen. Vervolgens kun je de verlichting aansluiten. Aangezien badkamers nogal vochtige ruimtes zijn, is het aan te raden elektriciteit te beveiligen met een verliesstroomschakelaar van 30mA. Tot slot kun je de spiegel en andere elementen zoals legplankjes plaatsen.

  greeploos_alu_keerlijst.jpg

  Productenvergelijker 0
  Openen