Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, maandag in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Douchekraan vervangen & monteren

    Douchekraan vervangen & monteren

    Soms is het nodig om een douchekraan te vervangen. Dit kunt u heel eenvoudig zelf doen. In slecht een paar eenvoudige stappen kunt u zelf uw douchekraan vervangen

    Stappenplan

    Hieronder staat een overzicht voor het vervangen van de kraan. Neem rustig de tijd voor het doorlopen van alle stappen voor het voorkomen van eventuele schade.

    Stap 1. Juiste maat

    Bij douchekranen kan de hartafstand verschillen. Deze kan namelijk 120 mm of 150 mm zijn. Voordat u een thermostaat aanschaft, moet u er dus goed opletten of de kraan de juiste hartmaat heeft. U kunt met behulp van s-koppelingen, wel een 150 mm kraan installeren op een 120 mm muurplaat. Dit kan andersom niet. 

    Stap 2. Water afsluiten

    Sluit de hoofdkraan en de (eventuele) boilerkraan af. De hoofdkraan zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter. Zet vervolgens de kranen open, en wacht tot er geen water meer uitkomt.

    Stap 3. Oude kraan verwijderen

    De douchekraan kunt u verwijderen door de beide rozetten los te draaien. Hierachter zitten de s-koppelingen. Draai de aansluitingen los. Nu kan de oude kraan worden verwijderd.

    Stap 4. S-koppelingen plaatsen

    Vaak kunt u de thermostaat kran niet met een rechte koppeling aansluiten. Gebruik daarom s-koppelingen voor meer speelruimte om de kraan mooi horizontaal te hangen. Om de s-koppelingen te plaatsen moet u eerst twee à drie slagen teflon tape met de klok mee om één uiteinde van beide s-koppelingen winden. U kunt ook loctite om de uiteinden winden. Draai de s-koppelingen vervolgens in de waterleidingen.  Let op: Draai ze niet te vast.

    Stap 5. Koppelingen controleren

    Controleer of beide koppelingen goed zitten:

    • Zitten ze even diep?
    • Zitten ze op de juiste hartafstand?
    • Zitten ze horizontaal?

    Schroef de thermostaat er losjes op en stel indien nodig de koppelingen iets bij. 

    Stap 6. Plaats rozetten

    Verwijder de kraan, en schroef de rozetten over de s-koppelingen, en wind teflon tape met de klok mee om de vrije uiteinden. Hiervoor kunt u ook loctite gebruiken. 

    Stap 7. Schroeven

    Voodat u de kraan op de s-koppelingen schroeft. Moet u eerst controleren of de viltjes en pakkingen van de kraan nog op hun plaats zitten. Als dit het geval is kunt u met de hand de kraan op de s-koppelingen schroeven. Tip: Plak een pleister om de kraanmoeren, zo raken ze minder snel beschadigd. Maak geen gebruik van een waterpomptang dit voorkomt ook beschadiging. 

    Stap 8. Kraan monteren

    Gebruik voor het vastdraaien van de kraan een bahcosleutel. Gebruik ook een doekje, deze moet je tussen de sleutel en de kraan plaatsen. Zo kunt de kraan goed vastdraaien (vast is vast).

    Tot slot

    Heeft u liever een beeld bij het vervangen van de douchekraan. Dan kunt u op onderstaande link klikken. Hier wordt in een filmpje uitgelegd hoe je de douchekraan moet vervangen:

     

    Productenvergelijker 0
    Openen