Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5573 klanten geven ons een 9 Gratis bezorgd vanaf 100,-* 30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, morgen in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  De voegen in je badkamer schoon of (weer) wit maken doe je zo

  De voegen in je badkamer schoon of (weer) wit maken doe je zo


  Misschien had je ooit prachtige witte voegen en zijn ze in de loop der jaren groezelig geworden. Het kan ook zijn dat je de kleur van je voegen zat bent omdat ze je badkamer een gedateerd uiterlijk geven - of je hebt je badkamer recent nog opnieuw betegeld, maar je baalt van de voegenkleur die is gebruikt. Hoe dan ook, als je je afvraagt of er niet iets te doen is aan de kleur van je voegen, voel je dan gesterkt in de wetenschap dat je niet alleen bent. En: er zijn dingen die je kunt doen!

  In deze blog:

  De voegen in je badkamer schoonmaken

  De voegen van je badkamertegels maak je schoon in drie eenvoudige stappen. Eerst gebruik je schoonmaak azijn of citroensap, daarna gebruik je bleek of chloor en als laatste gebruik je baking soda. Tussen elke stap goed schoonspoelen! Met deze drie middeltjes verwijder je alle soorten vuil grondig.

  Laten we er iets dieper op in gaan. Zit je met zwarte voegen, oranje voegen of gele voegen, dan moet je ze heel goed schoonmaken om die aanslag er af te krijgen. Hoe je dat doet, hangt er een beetje vanaf wat voor vuil er precies op zit. In de badkamer heb je zowel op de muur als op de vloer vaak te maken met verschillende soorten viezigheid: ingelopen vuil, kalkaanslag, zeepresten en natuurlijk schimmel. Ze hebben allemaal een andere aanpak nodig, dus het kan zijn dat je even bezig bent. 

  voegen_schoon_1.jpg

  Stap 1: badkamer voegen schoonmaken met azijn of citroensap

  Kalkaanslag maak je schoon met azijn of citroensap. Hierbij wel even de kanttekening dat je dit beter niet kunt gebruiken als je tegels van natuursteen hebt, want natuursteen kan niet goed tegen zuur. Gebruik op keramische tegels echter een mengsel van 1:1 water met schoonmaakazijn of citroensap en doe het in een sprayflacon. Spuit je voegen ermee in, laat het 30 minuten inwerken, schrob de voegen dan goed met een borstel of speciale voegenborstel en maak alles dan schoon met een mild sopje (bijvoorbeeld met groene zeep). Als het goed is, zijn alle kalkresten nu opgelost. Spoel daarna nog goed na met warm water en maak de hele vloer en/of muur goed droog.  

  Stap 2: badkamer voegen schoonmaken met bleek

  Daarna ga je door naar stap twee: schoonmaken met bleek. Daarmee maak je namelijk korte metten met schimmels. Meng in een sprayflacon bleek met water in de verhouding 1:1, spuit hier je voegen weer mee in, laat het 30 minuten inwerken, ga er overheen met een borstel of een speciale voegenborstel en maak alles nogmaals schoon met een mild sopje. Maak de vloer en/of muur daarna weer goed droog.   

  Stap 3: badkamer voegen schoonmaken met baking soda

  Waarschijnlijk ziet alles er nu al veel beter uit, maar als je zeker wilt weten dat je alles echt goed schoon krijgt, voer dan ook stap drie nog uit. Daarvoor gebruiken we baking soda, omdat dit bij uitstek geschikt is voor het afbreken van zeepresten. Maak een pasta van baking soda met wat water, genoeg om ongeveer de consistentie van beslag te krijgen. Pak een oude tandenborstel en borstel de baking soda in de voegen om ze weer stralend wit te maken. Maak alles wederom schoon met een mild sopje en maak de vloer en/of muur opnieuw droog. 

  Misschien vraag je je af of je deze stappen niet kunt combineren - waarom drie keer schoonmaken? De reden hiervoor is dat je de schoonmaakmiddelen die we hier gebruiken (bleek, azijn en baking soda) onderling niet met elkaar moet combineren. In het beste geval neutraliseren ze elkaar, in het ergste geval ontstaan er giftige dampen!

  Wil je je voegen na jaren van verwaarlozing écht grondig schoonmaken? Het lijkt misschien overkill, maar het schijnt erg te helpen als je een waterzuiger gebruikt om het water waarmee je de voegen na elk van de stappen schoonspoelt, opzuigt met een waterzuiger. Je kunt die huren bij de bouwmarkt. Zo voorkom je namelijk dat het spoelwater in de voegen trekt en daar toch weer vuil afzet. Je kunt ook proberen een stoomreiniger te gebruiken. Zo'n stoomreiniger blaast onder hoge druk waterdampdeeltjes tegen de voegen, waardoor deze ook doordringen in de fijne structuur van de voegen. Grote kans dat daarmee dan toch eindelijk die mooie witte voegen weer tevoorschijn komen!

  Je voegen verven

  Zijn je voegen na al dit werk nog steeds niet zo mooi als je zou willen? Of hebben ze überhaupt de verkeerde kleur? Reserveer dan een paar uurtjes van je weekend voor optie twee: het overschilderen van je voegen. Sla het reinigen overigens niet over als je je voegen een andere kleur wilt geven, want ook dan moeten de voegen heel goed schoon én droog zijn. Anders loop je namelijk het risico dat de voegenverf niet hecht. 

  Denk er ook om dat voegenverf alleen bedoeld is voor de voegen tussen tegels en niet voor gekitte voegen. Als je die ook graag wilt opfrissen, dan moet je ze los snijden, uitschrapen en opnieuw kitten met een speciale siliconen kit voor in de badkamer, ook wel sanitair kit genoemd. 

  Voegenverf koop je bij de bouwmarkt. Zorg dat je kiest voor een voegenverf die geschikt is voor gebruik in de badkamer. Meestal is het een tube met een sponsje erop - als je in de tube knijpt, komt er verf uit. Met het sponsje ga je over de voegen heen. Natuurlijk probeer je zo netjes mogelijk te werken, maar als je verf op de tegels smeert kun je dat later gemakkelijk verwijderen omdat de verf zich niet hecht op de tegels, alleen op de voegen. In de gebruiksaanwijzing staat hoeveel tijd je hebt om overtollige verf weg te halen. 

  Er zijn overigens ook voegenstiften te koop, die zien er meer uit als markers. Daarmee kun je wat preciezer werken. Zo'n voegenstift koop je bij de bouwmarkt of online.

  voegen_schoon_2.jpg

  Voegen wit maken

  Als je al witte voegen hebt en ze zijn verkleurd, dan is voegenverf perfect om ze weer lekker op te frissen. Als je grijze  voegen hebt en je wilt ze wit maken, dan kan ook dat met voegenverf. Maar voegenverf is geen wondermiddel. Het resultaat kan heel mooi zijn, maar houd wel rekening met de volgende puntjes: 

  • Hoe groter het verschil tussen de oude en nieuwe kleur, hoe meer lagen er nodig zullen zijn om een dekkend resultaat te krijgen. Je mag een laag voegenverf pas na drie weken weer overschilderen (of reinigen!). Wil je donker grijze voegen wit maken, dan ben je dus wel even zoet. 
  • Als je doucht op de tegelvloer, zonder douchebak dus, houd er dan rekening mee dat de voegenverf vrij snel kan gaan bladderen. Met witte voegenverf op een donkergrijze voeg zie je dat ook meteen, dus dan kun je beter kiezen voor een verf die qua kleur wat in de buurt komt van je originele voegen.

  Voegen trends

  Tijdens het onderzoek dat er in onze blogposts gaat zitten, kom ik altijd veel moois tegen. Vandaag, op zoek naar manieren om je voegen weer mooi te maken, zag ik hier en daar ook een paar nieuwe trends op het gebied van voegen (ja echt, ook voegen kunnen trendy zijn) die ik snel nog even met jullie wil delen. 

  Zwarte voegen door Plumbette
  Glittervoegen door Ali Ward
  Gekleurde voegen via Domino

  Bron: Plumbette

  Bron: Ali Ward

  Bron: Domino

  Op de linkerfoto: zwarte voegen. Het is een hele look, je moet er echt van houden. Het contrast met de hagelwitte tegels is natuurlijk wel heel sprekend en de toevoeging van mat zwarte kranen maakt het plaatje helemaal af.

  Op de middelste foto: glittervoegen. Ik vond ze op Amerikaanse blogs maar heb het voor jullie gegoogled: ook hier in Nederland kun je dit spul krijgen. Glittervoegen maak je door een speciaal daarvoor bedoelde zak met glitter aan het voegmiddel toe te voegen. Zoek op 'voegen glitter' en je vindt het.

  Op de rechterfoto: gekleurde voegen. In dit voorbeeld zijn ze oranje, maar als je gaat kijken op Pinterest kom je ze in alle kleuren van de regenboog tegen. Persoonlijk niet mijn favoriet en ik vrees een beetje dat dit over 30 jaar op veel lijstjes met onbegrijpelijke trends uit de jaren '10 zal staan... Maar smaken verschillen!

  Is het jou ooit gelukt om je voegen (weer) helemaal mooi te krijgen? Zo ja, hoe deed je dat?

  Veelgestelde vragen


  Is azijn slecht voor voegen?

  Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden. En heb je tegels of andere elementen van natuursteen in je badkamer? Wees daar dan ook heel voorzichtig mee, want die kunnen dof of broos worden van blootstelling aan azijn.

  Wat is de beste voegenreiniger?

  Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, want het hangt ervan af met wat voor vuil je te maken hebt. Azijn en citroensap zijn zeer effectief tegen kalk. Je kunt desgewenst ook een schoonmaakmiddel kopen waar azijn of citroenzuur in verwerkt zit. Baking soda werkt heel goed tegen zeepresten. Bleek en chloor werken goed tegen schimmels.

  Is chloor slecht voor voegen?

  Gebruik chloor alleen als laatste redmiddel en niet als standaard schoonmaakmiddel. Gebruik het niet puur maar altijd verdund. Chloor is nu eenmaal heel agressief, niet alleen voor jou en voor het milieu maar ook voor je voegen. Als je chloor vaak op je voegen gebruikt, dan kunnen ze broos worden en afbrokkelen. Maar als je het af en toe en goed verdund gebruikt, dan is het niet schadelijk.

  Productenvergelijker 0
  Openen