Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, maandag in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, maandag in huis*

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, maandag in huis

    5573 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    De ideale hoogte van een wastafel

    Daniel

    Geschreven door:  Daniel Bennik

    8 november 2023

    Bewerkt op: 7 maart 2024 07:00

    Heb je een nieuwe wastafel en wil je weten hoe hoog je deze moet hangen? De hoogte van een wastafel is een persoonlijke keuze en is geen vast gegeven voor iedereen. In dit artikel probeer ik je te helpen bij het bepalen van de juiste hoogte.

    Hoe hoog hangt een wastafel?

    Je kan de hoogte van een wastafel vergelijken met de hoogte van een keukenblad. De hoogte van een wastafel in je badkamer kan variëren tussen de 85 en 95cm, waarbij vaak 90cm als standaard maat in Nederland wordt gebruikt. Dit is de hoogte van de bovenkant van de wastafel of waskom tot te afgewerkte vloer.

    Is je gemiddelde huishouden kleiner dan gemiddeld? Dan zou je een hoogte van 85cm kunnen kiezen. Is je gemiddelde huishouden langer dan gemiddeld, dan zou je de wastafel op 95cm kunnen zetten.

    Ben je er nog steeds niet helemaal zeker van? Wat je dan ook nog kan doen is naar je huidige badkamer of keuken kijken en bepalen of je de huidige hoogte gewenst vindt of dat je hem wellicht iets lager of hoger wilt hebben.

    Hoogte van een wastafel met waskom

    Bij het bepalen van de hoogte van een waskom / opzetwastafel gelden dezelfde richtlijnen als bij een normale wastafel. Alleen let hierbij op dat je kijkt naar de bovenkant van de waskom en niet naar de bovenkant van het wastafelblad waar de kom op komt.

    Hooge wastafel met waskom

    Hoogte van een rolstoelwastafel

    Bij een rolstoelwastafel, ook wel invalide wastafel genoemd, ligt de adviseerde hoogte anders. Bij een rolstoelwastafel wordt de bovenkant van de wastafel geplaatst op 80cm en de onderzijde op circa 70cm. Zie ook onderstaande technische tekening.

    Probeer bij het plaatsen van de wastafel ook voldoende ruimte vrij te houden tussen de zijmuur en de wastafel. Op deze manier heeft de gebruiker voldoende ruimte om zich goed op te stellen voor de wastafel.

    Hoogte rolstoelwastafel

    Voorbeeld van een technische tekening van de Duravit Starck 3 rolstoelwastafel

    Productenvergelijker 0
    Openen