Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, morgen in huis* 5543 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, morgen in huis*

    5543 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, morgen in huis

    5543 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    De handdoekradiatoren FAQ

    De handdoekradiatoren FAQ


    De handdoekradiator is misschien niet het eerste product waar je aan denkt als je bezig bent een nieuwe badkamer bij elkaar te dromen of je huidige badkamer op te knappen. Toch moet je het comfort dat zo'n bescheiden radiator aan je badkamer toevoegt niet onderschatten. Om je een beetje op weg te helpen bij het oriënteren op een handdoekradiator, hebben we hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.


    Mag ik mijn natte handdoek op de handdoekradiator hangen om te drogen?

    Nee, dat kun je beter niet doen. Het is iets dat veel mensen wel doen (begrijpelijk), maar de lak van een handdoekradiator is hier eigenlijk niet tegen bestand. Door de verhoogde thermische belasting kan dan namelijk craquelé ontstaan. Een handdoekradiator is bedoeld om je badkamer (bij) te verwarmen en heeft als bonusfunctie dat je je handdoek ermee kunt verwarmen - maar het gaat dan om een droge handdoek. Een natte handdoek kun je dus beter eerst uithangen zodat hij droogt. Daarna mag ie weer op de handdoekradiator. We hebben overigens één hele bijzondere handdoekradiator in ons assortiment waar wél een natte handdoek op mag: de Instamat Jay. Bij dit model hang je de handdoek namelijk aan een haakje zodat het contactoppervlak kleiner is én hij is van staal, dus ongevoelig voor roest.

    Is een handdoekradiator genoeg om de hele badkamer te verwarmen?

    Dat kan, het hangt er helemaal van af hoe groot je badkamer is en hoeveel vermogen je handdoekradiator heeft. Als vuistregel kun je uitgaan van een benodigd vermogen van 93 watt per kubieke meter badkamer (dit is in een gemiddelde badkamer genoeg om hem te verwarmen tot zo'n 24 graden, hoewel dit in de praktijk ook afhankelijk is van de mate van isolatie). Een kleine badkamer van 6 m2 en een hoogte van 2,40 meter heeft een volume van 14,4 m3 en heeft dus een verwarming met een vermogen van zo'n 1400 watt nodig. Voor een traditionele handdoekradiator is dat al aan de hoge kant, en voor een grotere badkamer heb je nog veel meer vermogen nodig. In veel gevallen is heb je dus een ander soort hoofdverwarming nodig om de ruimte verwarmen. Hiervoor is met name vloerverwarming heel geschikt, omdat je hiermee een gelijkmatige en zeer behaaglijk aanvoelende warmte krijgt. Je kunt er dan een handdoekradiator bij nemen voor wat extra vermogen én natuurlijk voor toasty handdoeken.

    Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische handdoekradiator?

    Een elektrische handdoekradiator kun je overal plaatsen waar een elektrische leiding in de buurt zit, terwijl je een cv handdoekradiator natuurlijk daar moet hangen waar de cv leidingen zitten (of anders kijk je tegen een flinke verbouwing aan). Qua installatie is een elektrische handdoekradiator dus veel flexibeler, sneller, makkelijker en goedkoper. Wel is het zo dat een elektrische handdoekradiator minder efficiënt verwarmt en dus iets duurder is in het gebruik. Verder zijn elektrische handdoekradiatoren er qua vermogen niet veel krachtiger dan zo'n 1500 watt, wat voor veel badkamers niet voldoende is (zie ook de vraag hierboven). Je moet dan dus een tweede vorm van verwarming nemen.

    Waar moet mijn handdoekradiator hangen?

    Zeker als de handdoekradiator de enige of belangrijkste bron van verwarming is, moet je hem op de koudste plek in de ruimte hangen. Dat is meestal tegen een buitenmuur en, indien van toepassing, onder een raam. Bij moderne, zeer goed geïsoleerde woningen is dat overigens iets minder belangrijk. Zorg wel dat hij op 3 tot 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer komt te hangen en dat er zich geen obstakels in de buurt bevinden die de stroom van warme lucht kunnen blokkeren.

    Je kunt daarnaast niet op elke plek van je badkamer een radiator hangen. Naast het feit dat elektriciteit en water niet zo goed met elkaar viben, kunnen radiatoren gewoon echt niet tegen spatwater en zeepresten. Op het plaatje hieronder is de badkamer ingedeeld in zones. 

    badkamerzones.jpg

    In zone 1 moet je in verband met elektrocutiegevaar en spatwater absoluut geen radiator hangen, elektrisch of niet. In zone 2 is het in veel gevallen mogelijk om een (elektrische) radiator te hangen, maar dat kun je dan het beste even overleggen met een specialist. In zone 3 mag altijd een radiator hangen.

    Mijn handdoekradiator roest: is hij nog te redden?

    Jazeker, maar je moet er wel snel bij zijn. Als hij helemaal doorroest, dan is er niets meer aan te doen. Maar bij beginnende roest kun je het leven van je handdoekradiator zeker verlengen met een beetje noeste arbeid. Hoe je dat precies doet, lees je in onze blog "Zelf je radiator opknappen; roest verwijderen en verven".

    Productenvergelijker 0
    Openen