Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Vandaag zijn we tot bereikbaar. Via de volgende kanalen kun je ons voor vragen en advies bereiken. We staan voor je klaar.

Voor besteld, vanavond in huis* 5573 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-*

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, vanavond in huis*

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, vanavond in huis

  5573 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  Advies over maatvastheid van tegels

  Niels

  Geschreven door:  Niels Wiersma

  8 december 2023

  Bewerkt op: 12 april 2024 14:01

  Het leggen van tegels is een grote klus en tegels bepalen voor een groot deel de uitstraling van de badkamer of woonkamer. Je wil natuurlijk een mooi eindresultaat waar je jaren van kan gaan genieten. Daarom gaan we het vandaag hebben over tegel maatvastheid. Hoe maatvast zijn ze eigenlijk en waar moet je opletten? Dat ga ik voor je uitleggen.

  Wat is maatvast?

  Allereerst is het goed om te weten wat maatvast precies inhoudt. Maatvast betekent in de tegelindustrie dat een tegel na het droogproces op maat wordt gezaagd. Fabrieken maken hier gebruik van een zogeheten productiemaat of ‘kaliber’. Een productiemaat geeft aan in welke afmeting de tegel wordt gezaagd. 60x60cm is een populaire tegelmaat, maar is niet perse een kaliber. Kalibers wijken hier vaak enkele millimeters vanaf.

  Zo maakt fabriek A wel 60x60cm tegels, maar snijden ze deze bijvoorbeeld in een kaliber 59,8cmx59,8cm. Fabriek B kan deze maat vervolgens weer snijden in een 60,1x60,1cm. Fabrieken maken dus niet gebruik van dezelfde kalibers. Tegels zijn dus wel maatvast zolang deze uit dezelfde fabriek komen. Bij ons op de webshop geven we naast de ‘commerciële’ afmeting ook de productiematen in de productspecificaties weer.

  Het verschil tussen wel en niet gerectificeerd

  Dan ligt een verschil in maatvastheid aan de tegel of deze gerectificeerd is of niet. Gerectificeerde tegels zijn allemaal haaks op maat afgesneden. Dit houdt in dat er geen rondingen vertonen aan de bovenkant. Door die rondingen kan de lengte en breedte van niet-gerectificeerde tegels soms nog verschillen.
  Hier kan je goed zien dat wanneer ik de tegels tegen elkaar aan leg dat er meteen ruimtes ontstaan in de voeg (links). Dit gebeurt niet bij gerectificeerd tegels die stuk maatvaster zijn (rechts), zoals je kan zien. Hierdoor hebben gerectificeerde tegels een strakkere en smallere voeg. In de productspecificaties kan je vinden of een tegel wel of niet is gerectificeerd.

  Oké, nu weten we dat tegels die na het droogproces gesneden zijn en uit dezelfde fabriek komen maatvast zijn. Echter, houdt dit niet in dat tegels ook echt precies de afmeting zijn die van te voren wordt gemeld. Het is heel marginaal, maar volgens Europese wetgeving mogen gerectificeerde tegels maximaal 0,4 milimeter afwijken in de lengte en breedte.

  Kan je tegels combineren van verschillende merken?

  Villeroy & Boch is één van de weinige merken waarbij tegels over het hele assortiment maatvast zijn. Zij gebruikt dus voor al zijn 60x60cm, 30x60cm of een andere afmeting tegel hetzelfde kaliber. Hierdoor kan je wel vloer- en wandtegels met elkaar combineren.

  Voor 60x60 tegels hebben ze een kaliber van 597x597mm en voor 30x60 een kaliber van 297x597. Stel je wil 60x60 op de vloer en 30x60 op de wand. Deze tegels sluiten dan naadloos op elkaar aan, omdat ze beide een kaliber hebben van 597mm. Probeer je dit te doen waarbij de kalibers een paar millimeters van elkaar verschillen, dan zul je zien dat de voegen niet mooi in elkaar overlopen.
  Het is dus altijd oppassen met tegels combineren van verschillenden merken, omdat zij gebruik kunnen maken van diverse kalibers. Binnen een merk is dit ook het geval. Vloer- en wandtegels hebben vaak een verschillend kaliber. Een 30x60 vloertegel van bijvoorbeeld Sphinx heeft wellicht een kaliber van 298x598mm terwijl een wandtegel van hetzelfde merk een kaliber van 301x601mm heeft. Let hier dus goed op als je voegen mooi door wil laten lopen.Enter some text...

  Conclusie

  Een tegel is maatvast wanneer deze na het drogen op maat is gesneden. Elke tegel is hierna maatvast zolang de tegels uit dezelfde fabriek komen. Fabrieken kunnen namelijk verschillende kalibers gebruiken. Hierdoor is niet elke 60x60cm tegels precies 60x60cm, maar kan het enkele millimeters afwijken.

  Productenvergelijker 0
  Openen