Waar moet je op letten als je een hangtoilet koopt?
Een hangtoilet kopen lijkt op het eerste gezicht misschien vrij eenvoudig. Je kiest een pot die je mooi vindt, een bijpassende bedieningsplaat en een inbouwreservoir. That's it, toch? In principe wel, maar voor je een keuze kunt maken over de juiste producten moet je wel over een paar dingen hebben nagedacht.
- De afmetingen
- Spoelrand of rimless
- Diepspoel of vlakspoel
- Verdekte of open bevestiging
Afmetingen
De afmetingen zijn erg belangrijk - en dan met name de diepte van het toilet. Toiletruimtes worden niet voor niet "het kleinste kamertje" genoemd. Vaak is de ruimte echt net groot genoeg voor een toilet en een fonteintje. In sommige woningen is de toiletruimte zelfs zo klein dat er niet genoeg ruimte is voor een voorzetmuur (die is nodig voor het inbouwreservoir), een toiletpot met een standaard diepte plus de benen van een gemiddelde Nederlander. In dat geval heb je mogelijk iets aan een verkort of compact toilet. Zo'n toilet heeft een diepte van 43-49cm en dat scheelt ongeveer 5cm met een standaard toilet. Lijkt niet veel, maar in het toilet kan het net het verschil maken.
Spoelrand of rimless
Rimless toiletten, oftewel toiletten zonder spoelrand, zijn een recente ontwikkeling op de toiletmarkt en eentje waar wij heel enthousiast over zijn. Het grote voordeel van zo'n rimless toilet is dat er zich geen vuil onder de spoelrand kan ophopen waar je maar moeilijk bij kunt. Nooit meer met je hoofd in het toilet, op ooghoogte met de spoelrand, om te zien of je alle troep hebt weggeborsteld.
Rimless toiletten hebben één nadeel: als je het toilet doorspoelt, spetteren ze makkelijker. Dat is overigens op te lossen door altijd met de bril naar beneden door te spoelen. Verder zijn ze op dit moment gemiddeld nog wat duurder dan traditionele potten, wat voornamelijk te maken heeft met het feit dat de techniek nog nieuw is.
Diepspoel of vlakspoel
Het verschil tussen een vlakspoel en een diepspoel toilet is dat de eerstgenoemde een plateautje heeft waar de boodschap op valt. De tweede heeft dat niet en dus valt de boodschap daar direct in het water. Het voordeel van zo'n plateau is dat je je boodschap kunt controleren, mocht dat nodig zijn. Een nadeel is dat dit nare luchtjes in de hand werkt. Het voordeel van een diepspoel toilet is dus dat die nare luchtjes grotendeels worden voorkomen, maar het nadeel daar weer van is dat een boodschap die in het water plonst voor opspattend water kan zorgen. Wat het beste is, durven we niet te zeggen. Dit is echt een hele persoonlijke keuze.
Verdekte of open bevestiging
Een toilet met een verdekte of blinde bevestiging is zo ontworpen dat je de bevestiging, waarmee het toilet aan de wand wordt gemonteerd, niet in het zicht hebt zitten. Als de de bevestiging open is, zie je de bouten waarmee het geheel op zijn plek wordt gehouden, wél zitten.
Over het algemeen vindt iedereen het mooier als je de bevestiging niet ziet zitten - dat lijkt gewoon netter. Ook is het makkelijker schoonmaken omdat je niet om die bouten heen hoeft te poetsen. Vaak betaal je wel iets meer voor een toilet met een verdekte bevestiging.
Als je over al deze punten een keuze hebt gemaakt, dan kun je kijken welke toiletten er over blijven en daar de allermooiste uitkiezen.