Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Nog even geduld, vanaf zijn we telefonisch weer bereikbaar. Tot zo.

Voor besteld, vanavond in huis* 5543 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-

30 dagen bedenktijd Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel
    Je winkelwagen is leeg

    Voor besteld, vanavond in huis*

    5543 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Voor besteld, vanavond in huis

    5543 klanten geven ons een 9

    Gratis bezorgd vanaf 100,-

    Thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

    Alles over glas

    Alles over glas


    Er zit nogal wat glas in de gemiddelde badkamer. Het belangrijkste glazen element is natuurlijk de douchecabine, maar daarnaast is er ook de spiegel, de lampen en zelfs het drinkglas bij de wastafel. Dus vandaag ga ik jullie alles over dit bijzondere materiaal vertellen.

    Glazen douchecabine met zwart profiel
    Glazen badkamerspiegel met verlichting
    Glazen lamp voor in de badkamer

    Geschiedenis van glas

    Glas bestaat al heel erg lang. Hoe lang, daar zijn archeologen het niet helemaal over eens: de schattingen lopen uiteen van 1500 tot zelfs wel 3600 voor Christus en de oorsprong ervan ligt in Syrië, Mesopotamië of Egypte. Dat weten we dus allemaal niet echt zeker, maar wat we wel weten is dat de eerste glazen objecten kralen waren en dat de technologische ontwikkeling van glas echt op gang kwam in het India van 1730 voor Christus. China begon iets later ook met de ontwikkeling van glas.

    Je zou denken dat glas uitsluitend een door mensen gemaakt materiaal is, maar het komt ook voor in de natuur, in de vorm van obsidiaan en tektiet. Obsidiaan is vulkanisch glas dat ontstaat wanneer een specifieke soort lava, rijk aan het soort elementen dat je ook terugvindt in kwarts en veldspaat, door omstandigheden heel snel afkoelt en daarbij weinig of geen kristallen vormt. Tektiet is nog veel cooler: dit ontstaat alleen tijdens de inslag van meteorieten op het aardoppervlak. Door de extreme druk en temperatuur van deze inslag smelt of verdampt de onderliggende rotslaag en wordt deze de atmosfeer in geslingerd. Wanneer dit materiaal terug naar aarde valt, koelt het heel snel af en vormt dan grindvormige glasdeeltjes.

    Wat is glas?

    Tot zover de geologieles. Want vandaag gaan we het uiteraard hebben over het soort glas dat je terugvindt in de badkamer en dat wordt op een hele andere manier gevormd. Commercieel glas bestaat uit een mengsel van silicaten die worden gewonnen uit zand. Er zijn drie soorten commercieel glas:

    • Vlakglas
    • Verpakkingsglas
    • Technisch glas

    Het meeste glas dat in de badkamer te vinden is, valt in de eerste categorie. Denk daarbij aan douchecabines, badwanden of spiegels. Dit is glas dat wordt toegepast in vlakke platen en het is vaak op allerlei verschillende manieren versterkt. In de tweede categorie vind je drinkglazen, vazen, conservenpotten - maar ook lampen, die je natuurlijk ook in de badkamer hebt. Technisch glas, de laatste categorie, bestaat uit materiaal als glasvezel en glaswol.

    Eigenschappen van glas

    Er zijn een aantal toepassingen in de badkamer waarvoor eigenlijk bijna geen ander materiaal mogelijk is dan glas. Dat komt door de volgende eigenschappen:

    1. Glas is hygiënisch (geen poriën of naden) en erg makkelijk schoon te maken.
    2. Het is transparant en laat dus licht door. Een onmisbare eigenschap voor bijvoorbeeld lampen, maar ook voor douchecabines - anders zou je in een donker hokje staan te douchen.
    3. Het is duurzaam en recyclebaar. De grondstof voor glas - zand - is bovendien hernieuwbaar.
    4. Het kan relatief goedkoop worden geproduceerd en heeft toch een luxe uitstraling.
    5. Glas kan tegen zure en bijtende bestanddelen en kan dus worden gereinigd met relatief agressieve schoonmaakmiddelen.

    Natuurlijk zitten er ook een paar nadelen aan het materiaal. Ten eerste is glas natuurlijk breekbaar - veel breekbaarder dan de meeste andere materialen. Ten tweede geleid glas warmte niet goed en dat zorgt ervoor dat grote temperatuurverschillen het materiaal uiteen kunnen doen spatten. Ten derde, glas wordt enorm glad als het nat wordt, wat de mogelijke toepassingen in de badkamer natuurlijk beperkt. En als laatste: glas dat beschadigd is, kan niet worden gerepareerd.

    Onderhoud van glas

    Op glas zie je kalkaanslag heel snel. Het is dus belangrijk om het elke dag schoon te maken want op die manier voorkom je dat je op een gegeven moment heel hard moet boenen en schrobben. Het grote voordeel van glas is dat het beter tegen agressievere schoonmaakmiddelen kan, dus een speciale kalkreiniger mag in de meeste gevallen geen probleem zijn. We raden het gebruik van schuursponsjes echter af, want glas kan wel krassen.

    Glas is duurzaam en betaalbaar, maakt gebruik van hernieuwbare grondstoffen en heeft een aantal unieke eigenschappen die het van onschatbare waarde maken. Geen wonder dat dit materiaal, dat al duizenden jaren gebruikt wordt, nog altijd een hoofdrol speelt in de badkamer.

    Productenvergelijker 0
    Openen