Kan ik je helpen?
Medewerker Badkamerxxl

Heb je een vraag over een order of product? Stuur ons een bericht of maak alvast een afspraak. Maandag zijn we vanaf weer telefonisch berikbaar. Fijn weekend.

Voor besteld, morgen in huis*

5406 klanten geven ons een 9

Gratis bezorgd vanaf 100,-

30 dagen bedenktijd

  Je winkelwagen is leeg

  Voor besteld, morgen in huis*

  5406 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  Voor besteld, morgen in huis

  5406 klanten geven ons een 9

  Gratis bezorgd vanaf 100,-

  thuiswinkel Gecertificeerde webwinkel

  📣 Kom je op donderdag 28 september ook naar ons xxl Trend Evenement? Meld je hier aan! 📣

  Welke waste soorten zijn er?

  Daniel

  Geschreven door: Daniel

  15 May 2018

  Welke waste soorten zijn er?
  Reacties

  Wat is een waste?

  Door middel van een waste is het mogelijk om de afvoerplug van een wastafel af te sluiten zodat het water in de wastafel blijft. Een waste behoort tot een afbouwdeel en met een waste bepaal je namelijk de bediening van de afvoerplug. Deze kan geopend of gesloten worden en dat kan op verschillende manieren. Hieronder komen kort de drie meest voorkomende soorten waste ter sprake.

  Trekwaste

  Bij een trekwaste bevindt de bediening waarmee je de afvoer kunt openen of sluiten zich aan de achterkant van de wastafelkraan. Daar zit een hendeltje waarmee je de afvoerplug door middel van een hefboom-mechanisme omhoog kunt trekken of kunt laten zakken. Wanneer het hendeltje naar beneden wordt gedrukt zal de afvoerplug van de wastafel sluiten. Als het hendeltje weer naar boven wordt bediend, gaat de afvoerplug van de wastafel weer open.

  Trekwaste Grohe wastafelkraan

  Klikwaste

  In tegenstelling tot een trekwaste beschikt een wastafelkraan met een klikwaste niet over een hendeltje. Bij een klikwaste wordt er gebruik gemaakt van een klikplug. Deze klikplug bevindt zich op dezelfde plaats als een standaard afvoerplug. Door op een klikplug te drukken zal deze dicht of open gaan. Lees voor meer informatie ook ons artikel over de verschillen tussen een trekwaste en klikwaste.

  Klikwaste Brauer

  Kettingwaste

  Een wastafelkraan met een kettingwaste beschikt over een rubberen afsluiting waarmee de afvoer gesloten kan worden. Deze rubberen afsluiting (ook wel een stop genoemd) zit via een ketting vast aan de kraan zodat je de afsluiting niet kan verliezen. De ketting zit aan de voorkant van kraan vast gemaakt.

  close-up-bathroom-plug-with-chain-white-background-with-clipping-path.jpg

  Welke waste heb ik nodig voor mijn bad?

  Niet alleen bij kranen en wastafels komen waste-stoppen voor, maar ook bij baden heb je te maken met een waste. Vaak hebben deze waste-systemen een groter formaat, denk aan een formaat van G1 ½. Maar welke waste heb je nodig?  Heb je een bad zonder overloop, dan is een klikwaste zonder overloop (overflow) nodig. Maar heb je een bad met overloop, dan kun je beter kiezen voor een klikwaste met overloop (overflow)

  waste bad.webp

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt een waste?

  Een waste is een hefboom-mechanisme dat de waterstop omhoog en omlaag kan bewegen. Hierdoor kan je de stop bedienen, zonder dat je het water hoeft aan te raken. Hierbij kan je een trekwaste, klikwaste of een kettingwaste gebruiken.

  Wanneer wordt een waste inrichting gebruikt

  Een waste inrichting wordt gebruikt wanneer je het water in een wastafel of bad wilt houden. Ook heb je waste-soorten die niet afsluitbaar zijn. Deze gebruik je bij wastafels zonder overloop, waardoor je voorkomt dat het water overstroomt. 

  Productenvergelijker 0
  Openen